kostel sv. Vincence z Pauly

Kostel se nachází na hřebeni Hrnčířského vrchu v blízkosti tzv. Vincentina. Původní novorománská stavba z osmdesátých let 19. století. byla koncipována jako trojlodní bazilika se dvěma věžemi v severozápadním průčelí, s příčnou lodí, kupolí nad křížením lodí a půlkruhově zakončeným presbytářem. Postavena je z červených lícových cihel, které jsou opatřeny červeným nátěrem. Některé členící architektonické články jsou pro zvýraznění bíle natřeny. Severozápadní (hlavní vstupní) průčelí má představené zádveří, vrcholící trojúhelným štítem. Vstupní portál je ústupkový, se sloupky s ozdobnými hlavicemi, ukončený je půlkruhovým obloukem. Dvoukřídlé dřevěné dveře jsou převážně prosklené, zajištěné ozdobnou ornamentální mříží. Po obou stranách vstupu jsou osmistěnné schodišťové věže s úzkými střílnovými okénky v přední stěně, vodorovně členěné římsami a v horní části pak slepou arkádovou galerií sloupků, která pokračuje i na stěně lodi nad vstupem. Věže mají jehlancovou střechu, krytou plechem a zakončenou makovicí s křížem. Ve stěně lodi nad vstupem je velké kruhové okno a podobné menší pak v trojúhelném štítu, který završuje průčelí lodi. Severozápadní průčelí bočních lodí jsou prostá, členěná pouze lizénovým pásem a římsami. Severovýchodní průčelí kostela je poměrně jednoduché. Svisle ho člení především půlkruhově zakončená okna (v pravé ose je to jedno menší sdružené okno a nad ním pak ještě kruhové) a vodorovně lisény a římsy. V příčné lodi se nachází boční vstup do kostela– jde o menší obdobu hlavního vstupu, avšak s novými typizovanými dveřmi.V horní části stěny jsou tři slepé arkády, ve střední z nich je kruhové okno. Trojúhelný štít je členěný podobně, jako štít severozápadního průčelí. V horním úseku levé části tohoto průčelí lodi jsou dvě nově zřízená typizovaná dvoukřídlá okna. Jihozápadní průčelí kostela je stejné, jako severovýchodní, pouze s těmito rozdíly: dolní okno v levé ose není sdružené, v transeptu chybí vstup, okno je zde v téměř celé výšce arkády a k pravé straně průčelí je přistavěná fara (proto jsou zde jen dvě menší kruhová okna). Nad křížením lodí se zvedá věž – v dolní části čtyřstěnná, užší horní část je osmistěnná. V každé stěně věže je půlkruhově zakončené pole, v němž je nové typizované trojdílné okno. Kolem věže vede ochoz s jednoduchým novým kovovým zábradlím, v nárožích s hranolovými zděnými sloupky. Věž má jehlancovou střechu, krytou plechem a zakončenou pozlacenou makovicí s křížem. Jihovýchodní fasádu v dolní části zakrývá již zmíněná fara. Viditelnou část člení lisénové rámy a v horní části opět slepá balustráda. Ta pokračuje i přes presbytář, kde je uprostřed přerušená třemi nově zřízenými typizovanými dvoudílnými okny. V presbytáři jsou ještě tři zaslepená kruhová okna. Střední loď a transept mají sedlové střechy, boční lodě polovalbovou, presbytář nízkou kuželovou – všechny kryté plechem. Ve střeše střední lodi jsou nová střešní okna a u presbytáře je vysoký zděný komín (z nově vestavěného bytu).