smírčí kříž

Kříž je zhotoven z jednoho kusu hrubozrnného šedého pískovce místní provenience. Jedná se o kamenný smírčí kříž latinského typu, jehož dřík je z větší části zasypán navážkou. Rozměry nadzemní části kříže jsou šířka x výška x síla 91 x 71 x 27 - 30 cm. Výška ramen kolísá mezi 27 – 31 cm, šířka hlavy je 30 cm. Hrany kříže jsou výrazně zaobleny, což je způsobeno jednak hrubým opracováním kříže, jednak přirozeným stárnutím daného materiálu. Podle výpovědi místních obyvatel by měla výška zasypané části dříku dosahovat až 1 m. Kříž je rovnoramenný, tvar ramen je nepravidelný – od dříku se směrem ven mírně rozšiřují, pod rameny se mírně rozšiřuje i dřík. Na čelní stěně hlavy je vytesán negativní reliéf sekery (širočiny), jejíž topůrko zasahuje až na dřík. Pod sekerou je na dříku vytesán negativní reliéf cepu, který je však z větší části schovaný pod úrovní terénu a jeho nadzemní část je velmi špatně čitelná (podle legendy se zde ubili mlatec a sekerník, s událostí souvisí i druhý kámen u silnice na Číbuz). Na pravém rameni je patrný tzv. magický důlek. Nadzemní část kříže je mírně nakloněna.