kostel Narození P. Marie

Presbytář uzavřený půlkruhově s takřka čtvervovými bočními přístavbami sakristie a kaple sv. Cyrila a Metoděje, dlouhá širší loď, předstupující průčelní část s věží má oba rohy vykrojeny. Barokní exterier neznámo kdy otlučen, okna půlkruhová. V průčelí uprostřed a v rozích celkem 3 pravoúhlé vstupy, střední portál s uchy a lichoběžným závěrovým klenákem, nad ním stlačeně vypjatá římsa s postranními vodorovnými úseky. Věž zastřešena bání vybíhající do ostré špice. Na kostele je plechová krytina. Vnitřek: stěny člení svazkové pilastry, mezi nimiž jsou v lodi rozepjaty nad okny pásy. Závěr je zaklenut konchou s výsečemi , navazuje valená půlkruhová klenba s trojúhelnými výsečemi, průběžně profilovaná římsa, vítězný oblouk polokruhový, přilehlé prostory obsahují klášterní klenbu. Svazky pilastrů rozvrhují stěny lodi do tří úseků koncové kouty, s pilastry vyžlabený, na rovném stropě štuková zrcadla. Kruchta v rozšířené průčelní části je podklenuta stlačeně valeně, s výsečemi, v podvěží křížová klenba. Hmota věže je gotická, barokně obestavěná, v patře s gotickými ostěními, dvě okna. Na ose okno zazděno a místo něho oválný maltový rám s profilem. Na kapli dvě okna zrušena na severu a východě. Na sakristii na sev. prosté okno, od západu obdélný, prostý vchod. Průčelí členěno na nároží a na nárožích věže oblomenými hladkými lisénami, které prostupují vlysovým pássem pod hlavní římsou. Vchody jsou tři s kamennými ostěními, uchově zalomenými. Na středu podložené klenáky. Na středním portálu na podložení klenáku vavřínové listy. Nad postraními vchody rovné maltové profilované římsy, nad středním obloukově vypnuta. Nad vchody ve středním rovném, na postranních, konkávních polích vysoká, obdélná okna, obloukem zaklenutá s maltovými pásy kolem. Pod lisénami je sokl kostela profilován. K hlavnímu vchodu vede osm schodů, k postranním rovněž, které však zabíhají až do vnitřku portálových ostění. Vrata pobita železem, prostá. Věž se zvedá nad kostel o jednu výšku. Na ní dole sokl, ukončený kordonem a s jeho stran štítové zdi střechy trojúhelníkové, hladké. Nad sokl vystupují lisénové pásy, které tvoří ze tří stran rámy na bocích věže. Hlavní římsa profilovaná. Na všech stranách obdélná, obloukem zaklenutá, prostá okna. Nad nimi hodinové ciferníky. Střecha kostela polovalba. Na slemeni oamiboký sanktus s cibulí, plech. Na věži štíhlý, osmiboký jehlan, který vystupuje ze spodní malé, ztlačené cibule. Na vrcholu kavaný kříž. Tašky. Vnitřek: kněžiště má pole překlenuté valeně na pásech v závěru jsou tři kápě, rovněž na pásech. První klenební, pás pole je rovněž vítězným obloukem. Všechny tyto pásy spočívají na podložených pilastrech, ukončených římsovými, profilovanými úseky. V koutech u vítězného oblouku a v koutech kruchty jsou rovněž takto členěné, podkládané pilastry, v půdoryse obloukově dovnitř zaoblené. Na bocích se opakují tytéž dvakrát. Nad těmito všemi pilastry v lodi vystupují od hlavic vzhůru jednou podložené lisenové pásy až k profilované římse pod volutou. Tato je značně vysoká a nese rovný, nečleněný strop. Ve vrcholu lisén čabrakový motiv maltového pásku. Pilastry mají profilované sokly. Vítězný oblouk má podložený pás. Mezi pilastry na bocích lodě jsou mělké nečleněné arkády. V nich jsou okna a dole postranní oltáře. Kruchta je umístěna již ve věžní přestavbě. Je úzká, klenutá valeným pásem, který na straně do lodi je podložen klenebním obloukem. Kruchta je podklenuta valeně a má po výseči v úzkých, bočních stranách. Z kněžiště vede do kaple prostá, polokruhová arkáda. Kaple je zaklenuta klášterní klenbou. Totéž u sakristie přístupné prostým obdélným vchodem. Rozměry : loď a kněžiště délka 33m, šířka lodi 11-13 m. Vnitřek přestavby věže. Tato vystupuje na každé straně a 1 m z líce lodi a to v délce 10 m. Uvnitř na ose je předsíň, v přízemí věže sklenutá křížem. Se stran jsou elipsovité prostory pro točitá schodiště, která končí ve výši lodi kostela a jsou na východě a západě zachována stará kamenná ostění původních oken věže. Jsou profilovaná jedním zalomením a jedním hlubokých výžlabkem. Až do této výšky je zdivo věže lomové, další barokní, nástavba je cihelná. V části, kterou zabírá kruchta jsou ve zdivu na východní i západní straně čtvercové výklenky rozměru 2 x 2 m. V nich jsou umístěny Boží hrob a jesličky. Okna, kterými tyto prostory byly osvětleny, jsou zazděna. (ing. Reml, 1988).