venkovský dům

Přízemní stavení volně situované na parcele, nepodsklepené, stěny z trámů vodorovně na sebe kladených na nárožích spojených, spárovaných mazanicí s příměsí cementu. Roubená stavba spočívá na podezdívce z lomového kamene. Původně třídílná dispozice s 1 velkou světnicí. Síň a černá kuchyně novodobě upraveny. Jižní průčelí - vpředu s oplocenou zahrádkou. Čtyřosé, okna šestitabulková, dvojitá. Podlomenice kryta šindelem. Štít trojúhelný, symetrický, bednění svislé s 2 vyřezávanými výzory zakončený polovalbou. Západní část - přístavek bedněný s lištami, jedno jednoduché čtyřtabulkové okno, dřevěné dveře, zbývající stěna zděná s jednoduchým šestitabulkovým oknem. Východní část - v roubené části objektu dvojité šestitabulkové okno, ve zděné části dvě slepá okna. Podkroví - krokve s hambalkovou soustavou. Střecha - sedlová ve špici s dřevěnou makovičkou, krytina šindel, v západní části dřevěný vikýř, hranolový komín s korunkou, východní a západní část střechy ukončena dřevěnými žlaby. (Valášek, 1995)