kostel Krista Dobrého Pastýře

Areál farního kostela Krista Dobrého Pastýře se nachází ve střední části roztroušené horské obce, vpravo od vedlejší silniční komunikace směřující ze Zdobnice do Říček v Orlických horách. Hranice areálu kostela jsou dány průběhem ohradní zdi, která zároveň vymezuje areál dosud sloužícího hřbitova. Součástí areálu jsou kostel a zděná ohradní zeď s jedinou vstupní bránou. Neorientovaný kostel s podélnou osou sever - jih se nachází ve východní polovině areálu. V západní polovině, kde je terén svažující se v západním směru předělen a zachycen opěrnou zídkou do terasovité úpravy, je vlastní hřbitov. Hlavní vstupní brána do areálu je vedena ze severní strany a je situována na osu hlavního severního průčelí kostela. Na jihovýchodní straně byla ohradní zeď přerušena průčelní severní stěnou dnes již neexistující márnice, jejíž zhruba čtvercový pozemek s patrnými základy někdejšího objektu márnice je součástí areálu. Severně, blízko vstupní brány, je památkově chráněná (rč. 2468) stavba z kamene vyzděného mostu, na němž byly původně osazeny čtyři podstavy se sochami. V jeho blízkosti, stojí památkově nechráněná budova někdejší fary.