kostel Nanebevzetí Panny Marie

Na městském hřbitově situovaná jednolodní orientovaná stavba kostela Nanebevzetí Panny Marie. Stavba s lodí obdélného půdorysu s odsazeným presbytářem půlkruhového závěru a čtyřbokým tělesem věže v průčelí. Hladká fasáda bez přízemního oběžného soklu je členěna ve vrcholu podstřešní profilovanou římsou. Hlavní trojosé průčelí s představenou věží, tvořící mělký rizalit. Hladká fasáda je doplněna o nárožní přízemní pilastry vysokého řádu s římsovými hlavicemi. Na osu je prolomena segmentově zaklenutým pravoúhlým vchodem hladkého ostění ve vrcholu segmentově vypjaté s odsazenou profilovanou návojovou římsou. V ose nad ním je prolomeno okno oválného tvaru s mělkou lištovou šambránou a odsazenou profilací segmentové návojové římsy. Nad úsekem korunní římsy vystupuje těleso věže v rozsahu zvonicového patra. Fasáda je členěna nárožními pilastry s římsovými hlavicemi. Na třechstranách jsou prolomena pravoúhlá okna segmentového zaklenutí v mělké lištové šambráně. Ve vrcholu profilovaná korunní římsa nese čtyřboký jehlan se skoseným nárožím, zakončená ve vrcholu makovicí a latinský jednoramenným křížem. Pohledově vlevo je k věži přistavěna schodišťová věž kruhového průřezu. Severní i jižní boční stěny hlavní lodi jsou členěny dvěma okenními osami prolomenými pravoúhlými okny s parapetní návojovou římsou. Navazující kněžiště hladké fasády s dvěma okenními osami pravoúhlých oken segmentově zaklenutých s profilací parapetní návojové římsy. K severní straně presbytáře je připojen přízemní přístvek sakristie obdélného půdorysu hladké fasády o dvou osách prolomených pravoúhlým vchodem a jedním oknem lunetového tvaru. Objekt je kryt sedlovou střechou v závěru zvalbenou. Podvěžní prostor je sklenut jedním polem valené klenby. Hlavní loď je sklenuta dvěma poli valených kleneb na výsečích, dosedajících na přízední pilastry vysokého řádu s římsovými hlavicemi bez podnoží na západě doplněna vestavbou zděné kruchty, otevřené do podvěží. Kněžiště, odděleno půlkruhovým vítězným obloukem, je plochostropé. Sakristie je také plochostropá. materiál: kámen, cihla, omítka, krytina - eternit