fara

Patrová stavba obdélného půdorysu volně stojící v zástavbě u silnice vedle hřbitova, štítově orientovaná paralelně s komunikací. Zděná z kamene, střecha mansardová, pokrytá břidlicí, krov hambalkový. Severní a východní plochou střechy prostupuje zděný vikýř s podezdívkou z pískovcových kvádrů. Původně byl vikýř i v západní ploše střechy. Na čelech vikýřů lícové dvoukřídlé šestitabulkové okno, hladká šambrána při vnějším okraji s páskem, ve vrcholu klenák. Pod oknem po celé šířce vikýřů pískovcová parapetní deska, okna mají segmentová nadpraží. Boční stěny vikýřů konvexní s náznaky volut. Vikýř ukončuje profilovaná římsa nad oknem segmentově vzedmutá, vikýře jsou sedlově zastřešeny. Půda není v současné době přístupná. Hlavní okapová stěna v přízemí i v patře čtyřosá. První osa v přízemí zleva slepé okno s malým větracím otvorem, druhá osa vstup, další dvě osy okna. Pod slepým oknem obdélné sklepní okénko s kamenným ostěním. Vstup s kamenným ostěním s patkami a hlavicemi pod segmentovým nadpražním záklenekem. Hlavice mají vhloubená, hrubě opracovaná zrcadla s vykouslými rohy. Ostění profilované, ve vrcholu nadpraží barokní kartuš s udáním čp. Nro. 83. Dveře dřevěné dvoukřídlé, kazetové, nahoře dřevěná profilovaná římsa oddělující paprskově členěný světlík. Okna s kamenným ostěním při vnějším okraji s páskem a ve vrcholu s klenákem, lehce profilované parapety. Okenní výplně chybí, otvory zabedněny. Okna v patře mají stejná ostění a parapety jako okna v přízemí, okna původně lícová, čtyřkřídlá, spodní část šesti a vrchní dvoutabulková, z větší části rovněž vytlučená. Omítka tohoto průčelí z větší části opadaná. Patro odděluje pásová kamenná římsa, kvádrové nárožní lizény. Původní mohutná profilovaná korunní římsa dochována pouze při nárožích tohoto průčelí. Protější okapová stěna v přízemí i v patře rovněž čtyřosá, okna včetně šambrán a parapetů stejná. Okno v pravé ose v přízemí do poloviny zazděné. Druhá osa zprava vstup s kamenným třikrát ustoupeným ostěním s patkami a hlavicemi pod segmentovým záklenkem, ve vrcholu hladký klenák. Hlavice s obdélnými paspartami s vykouslými rohy. Vstupní dveře dvoukřídlé, šalované do kosočtverce, původní kování. Plochu fasády této stěny dělí kvádrované lizény a hladká pásová mezipatrová římsa na osm polí. Mohutná profilovaná římsa obíhá celý objekt. Severní průčelí směrem k silnici v přízemí i v patře dvouosé, v kamenné podezdívce dvě obdélná okna do sklepa s pískovcovým ostěním. Okna v patře stejná jako jinde, výplně vytlučené, v přízemí do poloviny své výšky slepá. Horní polovina zamřížovaná prutovými mřížemi, taktéž okénka do sklepa. Plochu fasády dělí na čtyři pole kvádrové nárožní a jedna středová lizéna a pásová mezipatrová římsa. Fasáda protějšího (jižního) štítového průčelí je dělena stejným způsobem. Přízemí bez otvorů, v patře dvě stejná okna jako jinde, výplně rovněž chybí. Korunní římsa je zde pokrytá břidlicí, nad ní spočívá štítový nástavec s křídly ve tvaru simy, spodní část svislá. Nástavec je dělen třemi pilastry na dvě pole. V každém poli je jedno obdélné dvoutabulkové okénko se šambránami a parapety stejnými jako jinde. Fasáda šedé barvy, architektonické prvky žluté, odstíny vybledlé.