kulturní dům Vimperk

Projekt Kulturního domu ve Vimperku byl zhotoven Fakultou stavební ČVUT v Praze. Autory byli Ing. arch. Arnošt Navrátil, Doc. Ing. arch. Věkoslav Pardyl (znalec divadelní architektury), Ing. arch. Karel Fořtl, vedoucím úkolu Doc. Ing. arch Jan Lepša, zodpovědným projektantem Ing. Ivan Pšenička. „Záměr projektantů byl řešit nekonvenční kulturní dům na technické a estetické úrovni pro hraniční oblast ČSSR.“ Investor požadoval co nejjednodušší stavební konstrukce, možné vybudovat v akci „Z“. Materiály měly být z místních zdrojů, dopravně dostupných – tj. cihly z Jihočeské cihelny, stropní prefabrikáty z místního podniku Prefa Přeštice, dřevo z okolních dřevařských závodů. Kulturní dům měl být původně ze tří částí stavěných po etapách. Každá z částí byla navržena tak, že byla sama o sobě samostatnou stavbou, která po dokončení mohla samostatně fungovat. Po dokončení všech ostatních staveb je bylo možné propojit v provozu. V I. etapě byla postavena ústřední část „B“. Samotná stavba části „B“ byla dokončena již 1979, avšak nedostatečná instalace technických zařízení zbrzdila kolaudaci až do roku 1985. Dále se bohužel již nepokračovalo, zbylé dvě stavby se již nepostavily. Přesto vznikla zajímavá hodnotná stavba prozrazující vlivy západní architektury, zejména brutalismu. Všechna průčelí byla pojednána v režném zdivu zkombinovaném s plochami bíle omítky. Architektonicky působivým prvkem jsou sochařsky modelované části fasády, které mají podobu trojúhelných výběžků. K západnímu průčelí byla v roce 1993 přičleněna dřevostavba se schodišti a drobnou přístavbou JZ rohu. K východnímu průčelí byla v současné době dostavěna lávka. Dobová okna jsou v budově B z velké míry dochovaná. Jedná se o dřevěná zdvojená okna opláštěná z venku kovovými lištami. Hlavní vstup byl v současné době nahrazen dveřmi na fotobuňku. Konstrukce byly jednoduché vzhledem k plánovanému postavení v akci „Z“. Svislé nosné konstrukce tvoří zdivo z cihel běžných a s páleným povrchem. Vodorovné konstrukce jsou převážně z prefabrikovaných stropních desek, menšina stropů nad náročnými půdorysy z monolitického železobetonu. Základové konstrukce jsou pasy z betonu. Schodiště jsou z železobetonu.