socha Aloise Jiráska

V parku pod zámkem je na betonovém podstavci, na soklu z hranolů leštěné žuly osazena socha spisovatele Aloise Jiráska. Žulový sokl je dvakrát odstupněný.Horní část tvoří tři žulové bloky, na kterých spočívá socha, odlitá z bronzu. Na přední části soklu je připevněn odlitý nápis (ve formě podpisu) Alois Jirásek. Zezadu soklu je tesaný vyzlacený nápis "ALOISU JIRÁSKOVI MĚSTO LITOMYŠL 1951". Spisovatel, mírně předkloněn, sedí v hlubokém křesle a pravou rukou se opírá o područku, levou si upravuje drapérii pláště, který je přehozen vzadu přes sedadlo. Na pravém boku křesla je reliéf - scéna plesu s tančícími páry, vzadu postava zavírající bránu s českým lvem, vlevo reliéf revolučního roku 1848 - postava s praporem a druhá se šavlí. Plintus sochy je signován V. Makovský 1959.