kaple Panny Marie Hlohové

Kamenná kaplička Panny Marie Hlohové se nachází na samém hřbetu Hořického Chlumu cca 300 metrů západně od známé Masarykovy Věže samostatnosti. Atmosféru kolem kapličky doplňují dvě statné staré lípy, kamenná sedátka a starý hloh. Stavba byla vystavěna u polní cesty na čtvercovém půdorysu o rozměru 300 x 305 cm z obdélných, hrubě opracovaných pískovcových kvádrů sesazených na sraz, průčelím je kaplička orientována k jižní straně. Průčelí s dveřním vstupem o rozměru 200 x 10 cm, krytým kovanou mříží, která je uchycena po pravé straně na kovových hácích, okolo vstupu po obvodu mírně vystouplý plochý portál s nadpražním klenákem ve vrcholu. Po stranách dveří pilastry o šíři 17 cm. Nad vstupními dveřmi je vsazena nápisová deska o rozměru 42 x 95 cm s vyrytým šestiřádkovým textem: LADIS:IOS:IANDERA CANON:REG:IN MONTE SION / PROF:MATHESEOS IN VNIVERS: PRAG: / ET / IOAN: IOS: KUCZERA CIVISR:GRAEG § PRAG: / AMBO HORZICENSES GINGI FEGERUNT / MDCCCXXVI /. Střecha kapličky je sedlová, krytá pozink. plechem v pásech do falců. Obvodový zubořez ohraničen podokapní oblou římsou, ve spodní části plochá přesahující ústupková římsa. V trojúhelném nadpraží reliéfní ztvárnění božího oka s paprsčitou svatozáří. Po bocích stavby zapuštěna do kamenných soklů dvě kamenná sedátka o délce 95 cm, podezdívka stavby do výšky 40 cm.