Lidový dům

Budova Lidového domu stojí na okraji silničního průtahu Litomyšlí, její čelo je dnes orientováno do silnice a tak je vlastně znehodnoceno, mimo jiné asi 1,5 m vysokými navážkami. Přístup do budovy byl tedy obrácen a je orientován směrem k řece. Budova má složitější půdorys, který zahrnuje monumentální schodištní prostory a sály. Bývalé vstupní průčelí má hlavní budovu šestiosou, s polokruhově zakončenými okny v prvním patře a pravoúhlými v přízemí - osvětlují prostor tanečního sálu uvnitř. Průčelí jsou předsazena dvě ramena schodiště, které má po každé straně jednopatrové hranoly se skrytými místnostmi zázemí, završené balkony s dobovým zábradlím. Hlavní budova je mezi okny členěna lizénami, které jsou zakončeny štukovými postavami chlapců s různými atributy v rukou (kladivo, maska, svitek papíru, srp a svazek obilných klasů). Nad oblouky oken jsou stylizované postavy orlů a draků s rozepjatými křídly. Nad korunní římsou se vypíná pětiboký štít, rámovaný lištami, s postavou okřídlené ženy, která vede za ruku dívku a hocha a po stranách s doprovodnými figurami dětí. K hlavní budově je vlevo přiložen dvoupatrový hranol se třemi úzkými okenními osami a korunní římsou, která se zalamuje do trojúhelného štítu. Pravé boční průčelí má jen dvě okenní osy v pravé části se schodištěm, má trojúhelný štít a je členěné štukovými ornamenty, které tvoří také nápis "Lidový dům" a "Postaveno L.P: 1921-1922." Celá fasáda je pokryta drobným secesním, většinou vegetabilním, ale někdy také geometrizovaným ornamentem. Zadní průčelí (dnes vstupní) je rozděleno na dvě části připojeným kubusem schodiště. V pravé části jsou dvě okenní osy, na kubusu dvě z čela a dvě z pravé strany a následuje pět okenních os pravé části. Pravá část má ucelenou fasádu. Okna přízemí a druhého patra jsou polokruhově zakončená, okny prvního patra jsou sdružená do jedné osy po dvou, úzká, pravoúhlá. Mezi okny je geometricky rozdělen vegetabilní ornament. Zcela vpravo vystupuje nad korunní římsou tříosý nástavec, který má trojúhelný štít a je završen bání z měděného plechu (skrývá v sobě jevištní zařízení pro výměnu kulis). Střecha je sedlová, nad kubusem schodiště mansardová, krytá pálenou krytinou, s krovem vaznicového systému.