socha Bubnující legionář

V sadu na rohu ulic socha "Bubnující legionář" J.Mařatky, na podstavci J.Krejčara. Postava legionáře v nadživotní velikosti, pravá noha přednožena, levá zanožena, tělo nahnuto kupředu a natočeno doleva, hlava natočena rovněž vlevo, výrazný obličej, na hlavě legionářský baret, v rukou paličky, přes pravé rameno jde popruh od bubnu, který se opírá o levou nohu. Na zádech malá brašna, na levém boku velká brašna. Levý cíp pláště vlaje dozadu, v záhybu na levém boku je k pásku připevněn bodák. Na podstavci vpředu nápis : TEĎ - NEBO NIKDY! ÚSTÍ NAD ORLICÍ SVÝM SPOLUOBČANŮM PADLÝM ZA SVOBODU VLASTI 1914 -1919. Vzadu na podstavci nápis: SOKOL LEGIONÁŘ MUČEDNÍK ANTONÍN JEŽEK NAR.17.VII.1894 POPRAVEN U ARCA DNE 22.IX.1918. Na pravém boku podstavce vytesáno: vlevo - J.MARAŤKA ARCH.J.KREJČAR, vpravo - PROV.R.DUCHÁČEK 1926. Ve středu vsazená deska s nápisem. Pod sochou na malém svahu vsazena deska obětem 2.světové války, ke které vedou 2 schody.