Sdružený klub pracujících ROH

Kulturní dům je situován v historickém jádru městečka, uvnitř bloku v sousedství náměstí - za zadním průčelím jižní fronty domů na náměstí (průchody těchto domů vedou ke kulturnímu domu). Jeho nástupní prostor je součástí pěšího tahu ze sídliště Drahenická ulice na náměstí. Kulturní dům je patrová stavba o členitém obdélném půdorysu s betonovými půlválcovými schodišťovými hmotami v nárožích, polygonálním proskleným vstupním tělesem uprostřed hlavního průčelí, fasádami s keramickým obkladem a s plochou střechou. Konstrukce objektu je z ocelového skeletu z železáren z Ostravy-Vítkovic. Kulturní dům je řešen jako sálový prostor s přidruženými prostorami ve dvou podlažích, využitými pro přísálí a klubovny. Je rozdělen na dvě provozní části - část pro diváky a jevištní část pro herce. Hlavní vstupní prostorou pro diváky je hala, k níž přiléhají dvě schodiště. Z haly je možné vstoupit do sálu nebo do přísálí po jeho obou stranách. Po schodech dolu se sejde do haly šaten, k níž jsou přidruženy toalety a úklidová komora. V patře jsou ze schodišťových hal přístupné galerie sálu. Z nich se vstupuje do kluboven připojitelných ke galerii. V pozadí sálu je balkon se stupňovitou tribunou. Část pro účinkující obklopuje jeviště o rozměrech 6 x 9 m, výšce portálu 4,2 m. Po jeho obou stranách se připojují schodiště. U nich jsou umístěny prostory skladů a šaten účinkujících s hygienickým vybavením. Zde jsou schodiště spojena chodbou obíhající zezadu jeviště. Na severní straně je vedle schodiště výtah na jídlo a na odpadky. U nich jsou přísálí a klubovny využity pro umístění výčepu a bufetu. Stropy haly, sálu a přísálí jsou řešeny jako výrazné výtvarné prvky (spojeno také s funkcí akustiky, osvětlení a umělého větrání). Působivé je rovněž obložení stěn různými odstíny textilních tapet, které dodaly tehdejší vlnařské závody n.p. Nová Včelnice. Hlavní sál je spojen posuvnými dřevěnými stěnami s přísálím v úrovni přízemí a s klubovnami v úrovni patra - balkonu. Poměrně uceleně je stále dochován mobiliář, soustava dveří a parketové podlahy. Ve vstupní hale je osazena žulová pamětní deska s nápisem: KULTURNÍ DŮM / POSTAVEN MĚSTU BŘEZNICI / ZA POMOCI OBČANŮ A ZÁVODŮ/ 1982-1984 / PROJEKTANT ING. ARCH. KAREL PRAGER. V tomto prostoru je velmi působivý rastrový podhled s různou výškovou úrovní a se zaoblenými bílými svítidly většího rozměru. Výtvarným doplňkem jsou zavěšené protějškové plastiky ženských postav od sochaře Olbrama Zoubka. Objekt je převážně stále dochován v původním stavu, kromě okenních výplní a drobných úprav v interiéru.