kříž

Litinový kříž s korpusem ukřižovaného Krista na pískovcovém soklu stojí při východním okraji silnice z Liberce do Frýdlantu v bezprostřední blízkosti křižovatky silnic v Krásné Studánce mezi dvěma stromy. Sokl je orientován směrem na západ, k hlavní silnici. Stojí na podstavci s oválnými zrcadly a je zakončen profilovanou římsou, doplněnou na západní a východní straně drobnými trojúhelnými frontony, které vytvářejí sedlovou stříšku. Na stříšku dosedá pískovcová hlavice ve tvaru hranolu se zkosenými hranami, do níž je ukotven litinový kříž. Na západní (čelní) straně soklu je umístěn reliéf s oválným nápisovém medailonem rámovaným vavřínovým věncem se stuhou, nad nímž je motiv Beránka Božího (Agnus Dei) se standartou. V medailonu obtížně čitelný rytý německý nápis kurzívou: „Nicht zum Guten / Noch im Leiden Seelen Ruh / im Tode ...... / Ewiges Leben H... frei(?) / den uns ... Sehenhen / steht ein Schutz“. Trojúhelný fronton v římse soklu nese reliéf Božího oka. Po stranách soklu jsou v oválných medailonech plastické reliéfy s vegetativním motivem chmele(?). Východní zadní strana soklu je hladká, nese již jen velmi obtížně čitelný malovaný německý nápis.