socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je osazena v nice vtesané do skalního bloku při místní komunikaci vedoucí od kostela sv. Jiří do centra vsi. Lokalita je všeobecně známa pod názvem Přáslavice (zaniklá ves). Socha 150 cm vysoká, polychromovaná, v tradičním ikonografickém pojetí. Světec je oděn v almuci, rochetu, kleriku a s biretem na hlavě, pravá noha v kontrapostu, levá nakročena. V rukou svírá kříž s korpusem Krista, opřený o levé rameno. Pravou rukou přitiskává k tělu palmovou ratolest. Skalní výklenek rovněž polychromován, ostění zdobeno u vrcholku reliéfem mušle, sevřeným mezi dvěma volutami, naznačené postranní sloupky se zdobenými hlavicemi. Nápis v kapitále (v. p. 4,5 - 5,5 cm) je vtesán na pravé straně ostění skalní niky. Není vyloučeno, že zkratka je iniciálou autora. F.G.F. / 1763