zřícenina hradu Týřov

Hrad má dvoudílnou dispozici, tvořenou horní, zadní částí a dolní, přední částí. Mezi oběma je značný výškový rozdíl. Přední část má takřka pravidelný obdélný půdorys, vymezený značně torzálně dochovanou hradbou. Ve čtyřech rozích hradby a uprostřed delších stran byly umístěny válcové, uvnitř duté věže. Horní hrad je užší a protáhlý, obvodová hradba obsahuje půlkruhovou plnou věžici. V zadní části stojí hranolový věžový palác, vpředu je do hradby vetknuta hlavní válcová věž. Mezi horní a dolním hradem leží přihrádek s vlastní zdí a brankou. Dolní hrad, v jehož čele se uplatňoval úzký parkán, je od šíje oddělen příčným příkopem. Příkop s vně nasypaným valem probíhá také na JZ straně dolního hradu.