pomník Bedřicha Smetany

Na dolní části Smetanova náměstí je osazena na vysokém žulovém soklu bronzová socha skladatele. Na čtvercové základně je kolem soklu nízký kovaný plůtek (41 cm) z hranolových železných profilů, které se volutovitě zatáčejí a vybíhají vždy dva na obě strany, střídavě zespodu a zhora. Uprostřed plochy vymezené plůtkem stojí hranolový sokl, třikrát odstupněný, ze sliveneckého mramoru (1, 2 m). Na nízkém plintu je nahoře osazena 1,7 m vysoká bronzová socha stojícího muže v mírném konrtrapostu, s levou rukou zapřenou o bok a s notovou partiturou v pravé ruce. Hlava je natočena ve výrazu "naslouchání". Smetana je oblečen v kabátě, který nosili vlastenci v 19. st. - tzv. čamaře. Na plintu sochy nápis: Sochu provedl Jan Štursa 1923. Podstavec provedl Bárta - Tichý. Na soklu tesané zlacené nápisy: "Bedřich Smetana". "Narozen 2. března 1824". "Zemřel 12. května 1884". "Svému velikému rodáku vděčná Litomyšl 1924". třetí deska: J.A.K Kšaft (na festonu Josef Síč Šaur Václ.) "Věřím i já Bohu/ že jeho přejití vichřic hněvu hříchy/ našimi nad hlavy/ nese uvedeného vláda/ věcí tvých k tobě/ se zase navrátí/ ó lide český." čtvrtá deska: J. A. K. Kšaft (ve festonu Horčička Lad. Jos. Kopecký) "Tobě také / národe český/ na rozžehnanou/ požehnání vyhlašuji/ od Hospodina Boha tvého/ abys ty práce byl a zůstával/ ratolestí rostoucí." U soklu na leštěné žulové desce: "Památník / J. A. Komenského/ postaven v roce 1921/ v okupaci odstraněn/ obnoven 1967.