zámek Ctěnice

Areál zámek Ctěnice, do areálu patří: 1) zámek čp. 259, parc.č. 690 + nádvoří parc.č. 686/1 2) objekt drábovna čp. 258 (dříve čp. 3), parc.č. 685 3) sýpka, bez čp., parc.č. 686/5 4) hospodářská budova I., bez čp., parc.č. 686/4 5) hospodářská budova II. a III., bez čp., parc.č. 686/3 6) hospodářská budova IV., bez čp., parc.č. 686/6 7) hospodářská budova V., bez čp., parc.č. 686/7 8) kočárovna, bez čp., parc.č. 686/2 9) park s hradním příkopem a místností ve skále - parc.č. 691, 693/1, 693/3 10) ohradní zeď a 2 brány Původní středověká tvrz přestavěná na zámek v rozlehlém areálu hospodářského dvora a zámeckého parku leží SZ od Vinoře. Nejstarší zmínka o tvrzi je z r.1372. V letech 1502-1572 patřila tvrz Hrzánům z Harasova, kteří ji renesančně upravili. Od roku 1652 do 1781 byla majetkem Losů z Losintálu. Za Windishgraetzů byl zámek r.1803 přestavěn ve stylu klasicizujícího baroka. Ve 2. polovině 19.st. se stal zámek majetkem podnikatele Schoellera. Dnes je v areálu historické muzeum kočárů.