venkovský dům

exteriér Zdivo přízemí v úseku někdejšího chléva a síně je zděno z lomového a sbíraného kamene. Při severním štítovém průčelí líc zdiva předstupuje před obvod roubeného patra. Předsazenou hmotu zdiva kryje pultová stříška s břidlicovými šablonami. Při východním průčelí přesahuje půdorys přízemí rovněž výrazně obvod patra, přičemž předsazení v rozsahu chlévů chrání prodloužení sedlové střechy vytvářející tak asymetrii severního štítu. Plochy hrubě strukturovaných omítek tmavě šedé barvy jsou orámovány hladkými bílenými nárožními lizénami a soklem podezdívky. Shodně jsou nabílená pískovcová ostění vstupů a dochovaných chlévních okének. Mladší vsazená okna lemují úzké bílené rámečky hladké omítky. Vstup do síně lemuje pravoúhlé pískovcové ostění s konzolami pod profilovaným překladem s naznačeným klenákem. Na překladu vstupu je umístěn tesaný nápis: „Boží Požehnání / a svatý pokoj tomu Domu 1835“. Klenák nese domovní číslo: „N/2“. Dveře rámové konstrukce jsou v ploše výrazně tvarovány v eklektickém duchu. Vstup do někdejšího chléva je osazen jednoduchým pravoúhlým ostěním a novodobými rámovými dveřmi dělenými do dvou křídel. Díl někdejší světnice tedy současného šenku je vyzděný z pálených cihel a opatřen hladkými bílenými omítkami. Trojice okenních otvorů na západním průčelí je osazena velkoformátovými trojdílnými okny. Patro tvoří roubené konstrukce z hraněných trámů propojených v nárožích nepravidelně provedenými rybinovými pláty. Trámy jsou v exteriérové části opatřeny světle hnědým nátěrem. Část roubení východního průčelí nese celoplošný vápenný nátěr. Spáry mezi trámy jsou vyplněny bílenou hliněnou a maltovou vymazávkou. Při severním průčelí je roubení kryté svislým přelištovaným bedněním navazující v ploše na bednění štítu a asymetrického přesahu střechy. Obvodové roubené stěny při západním průčelí předstupuje pavlač v délce úseku síně a chlévu v přízemí. Centrálně umístěný vstup na pavlač z horní síně lemuje jednoduchá trámková zárubeň. Okenní otvory patra rámují profilované obložky. Východní podélné průčelí je v patře částečně zakryté přesahem střechy a záchodovým rizalitem situovaným na osu síně. Z rizalitu se současně prochází na plochou střechu přízemní přístavby provozních prostor hostince. Plocha severního štítu je členěna do tří vertikálních polí, přičemž boční pole oddělená vyřezávanými lištami jsou klasovitě bědněná. Spodní část je od bednění stěny patra oddělena okapovým prknem na vyřezávaných konzolách. Jižní štít je zakrytý přístavbou společenského sálu. Přístavba sálu přiléhajícího k jižnímu štítovému průčelí představuje zděný objekt situovaný do svahu, jehož sklon vyrovnávají suterénní prostory. Jednotlivá průčelí pokrývají břízolitové omítky. Polovalbovou střechu chrání eternitové šablony. Společenský sál sloužil také jako kino a proto je při západním průčelí sálu osazeno vysuté schodiště promítárny vynášené kovovými profily. interiér Vnitřní dispozice přízemí vychází v zásadě z trojdílného prostoru světnice, průchozí síně s vydělenou černou kuchyní a chlévem. Během úprav pro hostinský provoz byla světnice využita jako hostinský sál, tedy šenk, a chlévy změněny v provozní kuchyň a nálevnu. K šenku přiléhá mladší druhotraktová přístavba zázemí. Ze síně se vstupuje do zděného rizalitu se záchody. Někdejší chlév je rovněž řešen dvoutraktově, přičemž rozšíření jak bylo zmíněno, kryje přesah hlavní střechy. Do síně se prochází vstupem na západním průčelí. Prostor síně dále je funkčně rozdělen. V přední části zaklenuté plackovou klenbou se nacházejí vstupy do někdejší světnice a chléva, respektive hospodského šenku a nálevny s provozní kuchyní. V severozápadním koutě se nachází zděné těleso vstupu a schodiště do sklepa a nad ním situovaným schodiště do patra. V zadní části síně je podezděným klenebním pasem vydělena, valeně zaklenutá kuchyně dále průchozí do záchodového rizalitu na východním průčelí. V současné podobě je obsluha topeniště odděleného klenebním pasem uzpůsobena mladšímu uspořádání s využitím předpecní jámy. Tahový odvod zplodin umožňuje podezděný otevřeného prostoru pod dymníkem a jednoduché zaklopení prostoru pro obsluhu pece prkenným deklem. Zároveň je do prostoru topeniště vloženo mladší těleso tahového odtahu pokojových kamen umístěných v šenku. Šenk v pozici někdejší světnice je zastropen deskami překládaného záklopu mezi profilovanými stropními trámy podepřenými masivním středovým průvlakem. Stěny jsou opatřeny obložením z falcovaných prken a to i včetně dochovaného tělesa chlebové pece. Z rozlehlé místnosti se dále vstupuje dvojicí prosklených lítaček do společenského sálu a mladším prostupem do provozních prostor v přístavbě na východním průčelí. Nálevna a provozní kuchyně je umístěna v někdejším chlévě zaklopeného valenou klenbou se čtveřicí tříbokých výsečí. Ve střední části je umístěn kachlový sporák. K zadní části se přimyká místnost situovaný v rozšíření krytém přesahem hlavní střechy. Sklepy představuje valeně klenutý prostor přístupný od schodiště spojovacím krčkem. Dispozice patra víceméně kopíruje rozvržení v přízemí, tedy ze síně v patře se vstupuje do obytných prostor nad šenkem a někdejšími chlévy. Zastropení nese jednoduchý deskový záklop nebo omítaný podhled. Roubené stěny jsou v interiérech rovněž hladce omítané. Krov je hambalkový o jedné úrovni hambalků podpíraný dvojicí bočních stojatých lavic. Krokve dosedají na mírně předsazené okapové vaznice vynášené přesahy stropních trámů patra. V části prostor podkroví jsou vloženy bedněné komory. Rozměrný společenský sál sloužící také jako tělocvična a kino doplňuje jeviště a ochoz s dodatečně vestavěným prostorem promítače. Krov sálu je vaznicový.