výšinné opevněné sídliště - Třebovské hradisko, archeologické stopy

Umístěno na výběžku jižního vrcholu mohutného masivu táhnoucího se od Moravské Třebové ke Starému Městu (na jehož katastru se hradisko nalézá). Umístěno na strategickém místě, na vrchu s velmi strmými boky a výborným rozhledem. Hradisko půdorysem pětiúhelného tvaru s useknutými rohy, nejširší stranou umístěno na severovýchod a nejdelší osou orientovanou jihozápad - severovýchod a dlouhou asi 50 metrů. Jádro obkrouženo příkopem a valem. Příkop hluboký kolem tří metrů a široký kolem deseti metrů. Přístup do hradu byl ze severovýchodu úzkou šíjí, na níž jsou náznaky příčného příkopu a krátkého valu. Povrch sídla je vyspádován směrem na jih. O existenci objektů svědčí dvě velké a jedna menší prohlubeň, poměrně značné hloubky (kolem 1,5 až 2 metrů). Po zdivu však stopy nejsou, proto se zdá, že šlo o hrad ze dřeva, který kvůli časnému zničení nebyl přestavěn do kamenné podoby. K objasnění je třeba archeologického průzkumu.