sušárna ovoce

Exteriér: Objekt je řešen jako celodřevěná přízemní stavba založená na obdélném půdorysu a zastřešená sedlovou střechou. Půdorys stavby je o rozměrech 2,4 x 4,6 m. Střecha objektu je kryta betonovými drážkovými taškami, zavěšovanými na laťový rošt položený na bednění překryté vrchní asfaltovou lepenkou. Střešní plášť je vynášen celodřevěným krovem (krokve bez hambalků). Pozednice mají zdobně profilované zhlaví, přesahující přes obvodové stěny. Na nich jsou osazeny profilované krokve první vazby vynášejí přesah střechy (čelo přesahu je ukončeno profilovanými latěmi). Obvodové stěny jsou osazeny na nízké vyrovnávací podezdívce, provedené z plných pálených cihel. Stěny ohraničující přední manipulační prostor jsou řešeny jako dřevěné – rámové se zavětrováním pásky, svrchně obedněné svisle kladenými prkny na sraz. Stěny ohraničující vytápěný prostor jsou vyroubeny ze čtyřstranně přitesávaných trámů, spojovaných v nároží na zámkové spoje (spáry mezi trámy jsou vycpány mechem a překryty hliněnou mazanicí). Vstupní dveře v západní štítové stěně jsou jednokřídlé, prkenné – svlakové s pásovým kováním a drobným krabicovým zámkem. Na jižní bedněné stěně je nad podezdívkou drobný otvor nejasného účelu (odvětrání?). Interiér: Interiér má dvě části – přední manipulační prostoru přístupnou vstupem ze západní strany a otopné zařízení ve východní části. Prostor je otevřen do krovu. V silně očazeném bednění je zhruba uprostřed hřebene drobný otvor (původně patrně odvětrávací, dnes zakrytý hřebenáčem). Manipulační část má hliněnou podlahu. Topeniště sušárny, situované do středu, je vyzděno z plných pálených cihel a navazuje na něj dlouhý topný kanál, zaklopený kovovými deskami a probíhající až k zadní stěně. Lísky na sušení ovoce (celkem 14 kusů), umístěny z obou stran topeniště a dvě nad topeništěm (rozměry 185 x 66 cm) jsou zhotoveny z dřevěného rámu a tyčoviny. Lísky jsou zasunuty do nosné trámkové konstrukce, uzavírající čelní stěnu a obepínající průduch topeniště. Trámy této konstrukce jsou osazeny do roubené obvodové stěny. Nosná dřevěná konstrukce je z horní strany uzavřena stropem z kuláčů a silné vrstvy hliněné mazaniny. Lísky mají křídou vyznačená čísla popisná domů, ze kterých byly donášeny produkty na sušení.