dům

Přízemní roubené stavení s podstávkou a klasickou trojdílnou dispozicí se světnicí, síní a hospodářskou částí, respektive komorou v polopatře, stojí na obdélném půdorysu. Nachází se v Zahradní ulici, severovýchodně od náměstí T. G. Masaryka. Jihozápadní štítové průčelí domu směřuje ke komunikaci. Poměrně vysokou sedlovou střechu kryje eternit. Zčásti roubené a zčásti zděné přízemí objektu spočívá na kamenné podezdívce. Hrázděné polopatro a štíty chrání svislé bednění opatřené krycími lištami. U jižního nároží a vlevo od vstupu zdobí bednění obloučkovitě vyřezávaná prkna. Vstup do obytné části domu, který tvoří dveře rámové konstrukce osazené v dřevěném portálu, je umístěn ve střední části podélného jihovýchodního průčelí. Ve světnici se nachází pohyblivý betlém, který vyplňuje celou šířku místnosti. Betlém zhotovený Gustavem Simonem (1873–1953) vznikl v průběhu šedesáti let postupným rozšiřováním základní kompozice a obsahuje 130 pohyblivých figur a 50 figur statických. V současné době probíhá obnova objektu i pohyblivého betléma.