kříž

Kamenný krucifix, stojící v zátočině na levé straně silnice z Rovenska pod Troskami do Václaví a Sýkořic, před mostem nad Václavským potokem. Objekt je následkem zvyšování silničního svršku situován pod úroveň okolního terénu. Na čelní straně odstupňovaného soklu o čtvercovém půdorysu vtesán do rámečku kapitální nápis (v. p. 2 cm): KE CTI A CHWÁLE BOŽJ, na nějž v minulosti navazoval další text: tato socha gest postawená z nákladu Podteynských Jana Drahoňowského a Jana Jankowého roku 1836. Sokl přechází hraněnou zvonovnicí v hranolový dřík s plastickými, nevhodně polychromovanými reliéfy světců v orámovaných paspartách: Panna Marie Bolestná (čelní strana), sv. Jan Křtitel při křtu v Jordáně (vlevo), Panna Marie s Jezulátkem (vpravo) a Korunování Panny Marie (vzadu). Dřík završuje odstupňovaná čtvercová římsa s kónickým hladkým plintem, z něhož vyrůstá kamenný krucifix se zaoblenými trojlaločnými rameny a christogramem na tradičním místě. Pata kříže rozšířena, s polychromovaným reliéfem květu. Pískovec, v. cca 350 cm.