dům

Exteriér: Dům je situován v severní části Malého náměstí při vyústění Železné ulice. Půdorys stavby je obdélný, položený ve směru západ - východ, východní štítové průčelí zužuje profil Železné ulice. Jižním průčelím je orientován do Malého náměstí, západním průčelím do dvora k č. p. 68, na severní straně je oddělen úzkou soutkou od č. p. 70. Objekt je patrový, zděný, zastřešený polovalbovou střechou. Fasáda je opatřená stříkanou cementovou omítkou s hnědým nátěrem v přízemí a žlutým nátěrem v patře. Krytina je tvořena azbestocementovými šablonami červeného odstínu, kladenými nakoso, při okrajích lemované vodorovně kladenými šablonami. Komínové těleso je zděné omítané pod hřebenem severní střešní roviny, v jižní střešní rovině je malé výlezové okno. Jižní průčelí je jednoosé, levá polovina domu má společnou stěnu s domem č. p. 68. V patře je novodobé dřevěné jednoduché tříkřídlé okno osazené vně špalety s otevíráním dovnitř, nad horním okrajem okna je vedena drážka v omítce. Sokl z pískovcových pravidelně opracovaných desek je neomítaný, profilovaná podstřešní římsa patrně kamenná opatřená nátěrem. V přízemí je klasicistní vstupní kamenný portál s pravoúhlým ukončením a obdélných tympanonem a předsazenou profilovanou římsou nesenou konzolami s geometrickým dekorem (dva pásky a uprostřed šňůra koleček). Konzoly dosedají na erbovní štítky členěné třemi vodorovnými linkami. Tympanon má po stranách rostlinný motiv a uprostřed vystupující obdélnou plochu s iniciálami “J M” a dvojicí květů. Pod iniciálami je na horním překladu portálu datace “1838” a pod ní “N 69”. Na venkovním líci portálu jsou na trojicích kovaných závěsů osazeny dvoukřídlé železné dveře z obdélných plátů spojených nýtovanými spoji. Vnitřní strana dveří je zdobená jemně profilovanými dvojicemi rámců s ozdobnými terčíky. Vlastní vstupní dveře jsou dřevěné dvoukřídlé s horní prosklenou polovinou. V dolní polovině křídel je vystouplá obdélná plocha s blíže neurčeným dekorem. Východní štítové průčelí je dvouosé s fasádou řešenou obdobně jako u jižního průčelí. Okna jsou dřevěná, osazená opět vně špalety, v přízemí jsou jednoduchá nečleněná, v patře jednoduchá dvoukřídlá, ve štítě jednoduchá nečleněná. Severní průčelí je obdobné nečleněné, pouze s jedním malým oknem v patře. Západní štítové průčelí je v úrovni přízemí zakryto zděnou omítanou přístavbou (skladiště patřící k č. p. 68) s pultovou střechou krytou plechovými šablonami, dvojicí úzkých obdélných oken po stranách a vstupem s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi uprostřed. Patro vlastního domu a štít jsou dvouosé s novodobými obdélnými nečleněnými okny. Interiér: Dispozice je trojdílná, vstup do střední síně v přízemí je přes vstup v rohové části průčelí sousedního č. p. 68. V pravém díle je krám s vlastním vstupem s honosným klasicistním portálem. Místnost v současnosti plochostropá byla patrně zaklenutá plackou. Další prostory přízemí jsou klenuté (síň a světnice levého dílu). Patro je plochostropé. Hambalkový krov ztužuje dvojice stojatých lavic.