kostel Povýšení sv. Kříže

Kostel stojí ve východní části města na rohu ulice Husovy a Novoměstské. Je jednolodní s vysokou hranolovou mírně se zužující věží při levé straně hlavního průčelí. Hlavní průčelí má zvlněný štít hruškovitého tvaru s kruhovým oknem s vitráží s rostlinným dekorem, při jeho pravé straně je umístěna polygonální křestní kaple. Boční strany lodě jsou prolomeny třemi polokruhově zakončenými okny s vitrážemi s obdobným dekorem jako u okna v průčelí. Nad okny vybíhají ze střechy zvlněné štítové nástavce, které jsou zmenšenou tvarovou obdobou hlavního štítu. Nad závěrem lodi je sanktusová věžička. Presbyterium je odsazené, polygonální, s třemi kruhovými okny s totožným dekorem jako u okna ve štítu. Hlavní vstup je umístěn centrálně v průčelí, má předsunuté kamenné schodiště ohraničené parapetními zídkami a předsíň zaklenutou polokruhem, kterou na nárožích zdobí postavy zpívajících andělů z pískovce. Nad portálem vybíhá kruhový štít. Dvoukřídlé hlavní vstupní dveře jsou pobity plechem, jejich nadsvětlík je vyplněn ozdobnou mříží ve tvaru vázy s vějířovitě rozprostřenými květy. Vstup do věže je v kamenném portálu v její severovýchodní stěně. Fasády s hladkými vápennými omítkami v přírodní okrové barevnosti, jsou zdobeny plochými secesními dekory s rostlinnými a zvířecími motivy provedenými ve štuku. Barevnost truhlářských a kovářských prvků je zelená. Střechy jsou kryty červenou taškou bobrovkou. Krytina na věži i sanktusové vížce a klempířské prvky jsou z měděného plechu. Loď je zaklenuta valenou klenbou, stěny jsou členěny třemi pilastry. Pilastry jsou zdobeny jemnou štukovou výzdobou se secesními rostlinnými motivy, klenba je bez výzdoby. Oltářní stavba se skládá ze spodní zděné části, zdobené jednoduchým ornamentem a dřevěné nástavby. Nástavbu oltáře tvoří kříž s postavou Krista z přírodního dřeva bez polychromie. Kříž je potažený sádrou a zdobený stylizovanými dubovými ratolestmi, se stejnou povrchovou úpravou. Po stranách oltáře stojí dva zpívající sádroví andělé, vzhledově totožní s kamennými anděly u hlavního vstupu. Na levé straně vítězného oblouku je vyzdvižena kazatelna bez stříšky, za oltářem je schodiště do suterénu (kostel je s ohledem na záplavové území částečně podsklepený). V suterénních prostorách byly původně umístěny kromě sakristie i místnosti pro kostelníka a kotelna s uhelnou, dnes je zde pouze zázemí pro věřící. Prostory jsou prosvětleny dvou a trojdílnými okny a přístupny dvěma dveřmi.