usedlost

Obytný dům se skládá ze dvou částí. Přední roubené a zadní zděné. Roubená část je patrová s podstávkou s vyřezávanými pásky, jednoduše svisle bedněným štítem a krátkou pavláčkou nad vstupem. Pavláčka je vtažena do půdorysu domu a nevystupuje před průčelí. Jižní štítové průčelí je trojosé orientované k příjezdové komunikaci. Východní průčelí roubené části má tři osy, dvě okenní a jednu dveřní. Střecha je sedlová krytá betonovými taškami. Uprostřed hřebene vystupuje zděný omítaný cihlový komín. Okna jsou dřevěná, otvíravá, dvoukřídlá, dělená na šest tabulek. Dispozice je klasická trojdílná, v západní části je vedle hlavní světnice malá boční světnička. Interiér je poměrně intaktní, zachovány jsou zbytky černé kuchyně s ústím průlezného komína. Ve světnici je kamnový sporák. V síni vedou jednoramenné schody do patra. Hospodářská část obytného domu je zděná, patrová se sedlovou střechou a klasicistní fasádou. Zajímavý je předěl mezi zděnou a roubenou částí, kde starší roubený dům byl prostě uříznut a k němu přistavěna zděná stavba, která měla nepochybně pokračovat, ale již se tak nestalo. V přízemí zděné části jsou chlévy pro dobytek a stáj pro koně zaklenuté pruskými plackami do valených pasů. Stáj i chlévy jsou přístupné přes chodbu při východním průčelí, přičemž do každé z uvedených prostor jsou samostatné vstupy od východu. V patře jsou na východní i západní straně plochostropé obytné komory přístupné ze střední chodby. Východní fasáda s okrovou hlazenou omítkou je pětiosá, členěná patrovou římsou a pravoúhlými lisénami zdobenými ve vrcholu stylizovanými čabrakami. Okna jsou zakončena segmentem a akcentována stylizovanými římsami a parapety. Okení výplně osazené do mírného ústupku jsou dřevěné, dvojkřídlé, otvíravé, dělené v každém křídle na tři tabulky. Sedlová střecha je kryta drážkovými betonovými taškami. Štíty jsou zděné, hrubě omítané. Jižní štít nesoucí ve vrcholu malý cihelný komín mírně vystupuje nad rovinu střechy. Naproti obytnému domu stojí malý zděný patrový výměnek se sedlovou střechou. Štíty jsou zděné omítané, střechu kryjí betonové drážkové tašky. V přízemí má klenutý chlívek pro krávu, v patře jsou dvě místnosti s novodobými úpravami. Schodiště do patra je venkovní, zděné z velkých pískovcových kvádrů. Severně vedle výměnku je hluboká nádrž na vodu vybudovaná v zemi také z velkých pískovcových kvádrů. Dále na sever je samostatný sklep přístupný po jednoramenném schodišti. Trochu severovýchodněji je průjezdní stodola se sedlovou střechou zděná z pískovcových štuků. Polopatro stodoly je ale dřevěné, opatřené prkenným bedněním. Střecha je také kryta betonovými drážkovými taškami. Vjezdovou bránu v jižní části areálu tvoří dva pilíře z pískovcových štuků nesoucí původně ve vrcholu kamenné koule. Západně od vjezdu se před areálem nachází další vodní nádrž s vyzděnými stěnami.