zámek Hořovice

Nový zámek s parkem se nachází v rovinaté vyvýšené poloze v severovýchodní části Hořovic jihovýchodně od starého zámku. Areál, orientovaný svou hlavní osou ve směru JZ – SV, dnes již obklopuje zástavba města. Zámek je rozsáhlá jedno- až dvoupatrová budova na půdorysu písmene H, s nízkými valbovými střechami a věží nad centrální částí. Mezi bočními křídly se na SV i JZ rozkládají čestné dvory s mřížovým oplocením se sochařskou výzdobou pilířů. Severně od zámku se nacházelo hospodářské zázemí, z něhož je dochována budova kočárovny, oddělující dvůr od parku, a dvoukřídlé přízemní hospodářské stavení (bývalý pivovar). Severovýchodně a východně od zámku se rozkládá krajinářský park s geometricky řešenými prvky a centrální alejí vedoucí ke Sluneční bráně. Ve stejné ose pokračuje přímá cesta dál do krajiny k někdejší bažantnici u Tihavy vzdálené asi 1,5 km. Na jihovýchodě k parku přiléhá samostatné ohrazená zahrada. V parku při boční cestě stojí socha Friedricha Wilhelma von Hessen. Jihovýchodně od zámku se nachází umělá jeskyně a těsně při ohradní zdi studniční stavení. Vně parku, severně od Sluneční brány stojí přízemní domek zahradníka čp. 25. Předmětem ochrany je budova zámku čp. 22, oplocení čestných dvorů, hospodářská budova, bývalý pivovar čp. 23, park, ohradní zdi a Sluneční brána, socha Friedricha Wilhelma, umělá jeskyně, studniční stavení, domek zahradníka čp. 25 a pozemky vymezeného areálu.