kostel sv. Jakuba

Trojlodní kostel s valbovou střechou, s odsazeným, trojboce ukončeným presbytářem a s výraznou hranolovou věží mezi jižní stěnou lodí a presbytářem. K J a Z stěně se váže předsíň na čtvercovém půdoryse. Fasády jsou členěny opěráky (u věže pak pilastry), okna presbytáře jsou lomená s původní gotickou kružbou, u lodi kasulová a půlkruhově ukončená, u věže též půlkruhově ukončená. Hlavní loď i boční lodi, nad kterými jsou vestavěny empory, jsou klenuty křížovou hřebínkovou klenbou, sakristie i předsíně křížovou žebrovou klenbou. V ose presbytáře je zvnějšku kostela ke stěně přisazen jednoduchý pamětní litinový kříž se zlaceným korpusem Krista, vztahující se ke konstitučnímu roku 1848. U Z průčelí, jižně od předsíně, stojí litinový kříž na soklu se zdobenými břevny a postříbřeným korpusem. Zvnějšku severní stěny kostela je vsazena deska z červeného mramoru s reliéfem Ukřižovaného (podle UPČ z r. 1600). Předmětem ochrany je kostel, litinový kříž na kamenném soklu, pamětní kříž ve stěně presbytáře a pozemky vymezeného areálu.