pomník obětem květnové revoluce 1945

Pomník postaven v parčíku u mostu na levé straně řeky. Základnu tvoří dva žulové kvádry spojené v jednu základnu 45 cm vysokou. Dva bloky 110x220 cm nesou podstavec sochy z měděných desek spojených v blok. Na průčelní straně je vyryt nápis: "OBĚTEM DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY A KVĚTNOVÉ REVOLUCE 1939- 1945". Na podstavci je bronzová socha zobrazující klečící ženu rozvinující před sebou v rukou prapor Československé republiky, nahoře ověnčený palmovou ratolestí. Žena má dozadu spuštěné vlasy a nad čelem měla čelenku. Čelně vpravo od sochy je 13 čtvercových pískovcových desek se jmény dvanácti padlých Čechů a jednoho rudoarmějce. Na první desce čelně zleva je nápis: "RUDOARMĚJEC ŽEGUISKÝ". Desky jsou z pískovce s hrubým povrchem a vystouplým nápisem (kapitála). Dále vpravo od sochy je hranolový ležící podstavec se dvěma stožáry na vlajky.