Hamousův statek

Areál bývalé rychty, zvané "U Kuchařů" nebo Hamousův statek, je položen v historickém centru obce v sev. části náměstíčka proti kostelu sv. Martina. Budovy usedlosti jsou seskupeny kolem přibližně obdélného dnes travnatého dvora, svažujícího se výrazně od SV k JZ a odstupněného tarasní opěrnou zídkou v SV části dvora před velkým chlévem. Podstatnou část chráněného celku tvoří vlastní dům, položený při silnici v záp. části areálu. Vedle domu v JZ koutě dvora je malá kolna, na niž navazuje novější přízemní zděný chlév. Proti domu na SV straně dvora ve vyvýšené poloze stojí paralelně s domem velká budova chlévů s podkrovní sýpkou a navazující otevřenou pilířovou kolnou. Ve stejné poloze v SV koutě dvora stávala pilířová stodola, z níž zůstalo pouhé torzo. Zbytky pilířů jsou vyzděny z lomového neomítaného kamene, mezi piíři na sev. straně se dochovaly dvě roubené výplně z vodorovně kladených trámů, začepovaných do svislých sloupků. Za velkým chlévem je úzká rovná plocha a dále se směrem k SV zvedá strmá křovinami porostlá stráň, jež dříve byla pravděpodobně terasovitě uspořádána a sloužila jako zahrada. Areál je ohrazen na sev. a již. straně plaňkovým plotem, na SV straně ve stráni zrezivělým drátěným pletivem. Do dvora vedou z návsi od Z dva vjezdy, při SZ štítovím průčelí širší vjezd s dvoukřídlými prkennými vraty a vchodem pro chodce s jednokřídlými vrátky, zasazenými do hranolového pilíře zděného z bílých cihel. Jak vrata, tak vrátka jsou novodobou rekonstrukcí. Druhý vjezd při již. nároží domu uzavírají zcela nová dvoukřídlá prkenná vrata. Předmětem ochrany je: dům čp. 22; kolna; malý chlév; velký chlév se sýpkovým polopatrem a pozemek vymezeného areálu.