venkovská usedlost

Usedlost se nachází na jižní straně návsi. Dům protáhlého obdélného půdorysu krytý sedlovou střechou je umístěný na ose jih-sever s netypickou orientací štítu ven z návsi. Dům sestává z jižní patrové obytné části, na kterou od severu navazují chlévy. Obytná část je v přízemí zděná z pískovcových kvádrů a v patře roubená s rybinovými spoji v nárožích. Navazující o něco širší chlévy jsou v přízemí zděné z pískovcových kvádrů a nahoře je bedněné polopatro sloužící jako seník. Vstupy jsou umístěné na východní straně. Interiéry obytné části jsou plochostropé, chlévy jsou klenuté segmentovými klenbami do stlačených pasů. Příčky v obytné části jsou v přízemí roubené a v patře hrázděné. Při východní stěně síně se nachází kamenný dymník a pec s předpecní jámou. Ve světnici k peci přiléhá kachlový sporák. Chlévy jsou přístupné čtveřicí vstupů s ostěním z červeného pískovce. Na západní straně chlévů je jeden vstup, jako pozůstatek napojení na původní mateřskou usedlost čp. 19. Dlouhá sedlová střecha zakrývající obě části domu je krytá pálenými taškami drážkovkami. Mladší vaznicový krov sestává ze dvou navazujících částí. Nad obytnou částí má vrcholovou vaznici se středovou stolicí a nad chlévy má dvě mezilehlé vaznice. Pod stájemi se nachází segmentově klenutý sklep přístupný z prostoru zápraží. Na dvoře před domem jsou patrné zbytky původní kamenné studny. Předmětem ochrany je dům čp. 74 s chlévy a vymezený pozemek.