pomník padlých

Monumentální pomník padlých v podobě konkávního oblouku se nachází v parku Budoucnost u rybníka Habrman před sochou K.H. Borovského. Konkávní oblouk o rozpětí 26 m je vyroben z leštěné šedé žuly. Před ním se nachází hromadný hrob umučených dne 5. a 6. května 1945 s nápisem "oběti revolučního odboje v květnu 1945". Uprostřed v koruně památníku hlásá věta z majuskulních liter: „ My dali krev, vy dejte lásku.“ Dvě třetiny oblouku jsou ve středu vyplněny 7 řádkovým souvislým majuskulním nápisem se jmény umučených. Nápis je složen z mosazných liter o výšce 7,5 cm. Po obou stranách nápisu na kraji oblouku jsou umístěny kovové obdélné desky (143 x 324 cm) s figurálními výjevy v nízkém reliéfu. Levá deska je opatřena v pravém dolním rohu signaturou: VD77. Po stranách oblouku se nachází schodiště. Okolí je parkově upraveno. Materiál: žula, bronz, mosaz rozměry: rozpětí 26 m, Výška 2,3 m