zámek - lovecký zámeček

Lovecký zámek na samotě ve výši 774 m n.m. nad Svratkou. Budova zděná. Hlavní podélná osa dlouhá cca 55 m, má střední pavilon jednopatrový, na jihozápadní straně hlubokým jednoosým rizalitem ve vystupující. Z obou stran přiléhají přízemní křídla, z nichž na podélné ose na západ i východ vystupují pavilonové přístavby na čtvercové základně na vnější stranu polokruhově zakončené. Před zámkem v délce cca 55m a v šířce 40m se rozkládá obdélné nádvoří ( cour d honneur), jehož severovýchodní a severozápadní nároží jsou zastavena konírnami, kolnami a byty. Prostranství je v mezerách mezi těmito budovami na s.v. a z. ohraženo tyčkovými ploty, zasazenými do hranolových pilířů, na kterých stojí kamenné prohýbané vázy s víky, nad vlnovkou profilovanými podstavci. Obdélník nádvoří je na příčné ose směrem severovýchodním. Na tuto osu navazuje alej, vedoucí lesem k Čachnovu, odkud sem vede jízdní cesta. Všechny budovy a křídla zámečku jsou členěny maltovými pásy, které lemují okenní osy ze tří stran, vybíhajíce na přízemí z nečleněného soklu. V hořejších rozích jsou dovnitř vykroužen. Nad kordonovou římsou prvního patra střední budovy jsou tato vykroužení ve všech čtyřech rozích. Na kapli i záp. pavilonu ( kuchyně) vykroužení nejsou. Pole jsou vyplněna hrubou omítkou. Pásy světlé, omítka tmavá. Střecha jsou valbové. Nad střední budovou valba dvojitá, nad pavilony helmové kopule. Nad kaplí dřevěná šestiboká zvonička s helmou. Kryt břidlice a šindel. Okna vesměs obdélná, s hladkými šambránami. Na bocích pavilonů obdélná, stlačenými oblouky zaklenutá. Pásy jsou ze stran uchově zalomeny. Podpraží kamenná, profilovaná. Střední budova má na jihozápad zcela mělký, dvojosý rizalit. Na severovýchod rovněž tříosý. Zde na střední ose přízemí vchod, v patře dveře na balkon. Po stranách těchto rizalitů vždy po jednom okně ( na západ zazděna) Přízemní křídla mají na jihozápad a severovýchod po dvou oknech na východ a západ ze stran pavilonů po jednom, uvnitř nádvoří na týchž stranách po jednom okně a v koutech po vchodu. Užitkové budovy, které se v půdorysu pravoúhle lomí, mají na sev.vých. stranách po dvou oknech zazděných, na všech krátkých stranách po jednom. Delší strany mají vchody a okna předělány. Nad západním křídlem nadstavěn seník. Pavilony mají okna na bocích. V závěrech na ose ležatě oválná okna, zazděná. Kaple má otevřená oválná okénka, na obloucích závěru. Hlavní vchod na severových. straně střední budovy má ostění maltové, ze stran uchovitě zalomené. Na ose klenák prodloužený až k profilovaným úsekům římsovým se stran. Ve vrcholu tohoto prodlouženého klenáku maltová mušle. Po stranách vchodu jsou dva krychlové kamenné sokly, na kterých stojí zděné sloupy s toskánskou hlavicí. Za nimi při líci zdi dva pilastry. Sloupy nesou balkon, jehož podlaha je kamenná, na vnějších stranách profilovaná deska. Zábradlí ze stran zděné, uprostřed kovaná mříž z hranolových prutů, stáčených do proplétajících se oblouků. Dveře na balkon bez ostění. Vchody do postraních krídel v koutech nádvoří prosté, předělané. Hlavní římsu budovy nemají. Krovy spočívají na krakorcích trámů. (popis ze 60. let 20. st.)