vodní mlýn - Králova pila a mlýn

Roubený přízemní mlýn na spodní vodu při řece Chrudimce s přistavěnou pilou, poháněnou druhým vodním kolem na spodní vodu. Roubená mlýnice je z přestavby v r. 1745, do r. 1924 obyčejné české složení, v uvedeném roce postavena mlecí stolice a zavedeno “umělecké složení”. Obyčejné složení převzalo funkci šrotovníku. Pila ke mlýnu přistavěna neobvyklým způsobem tak, že tvoří přístavek podél mlýnice. Byla vždy jednoduchou pilou “jednuškou” . Její pozůstatky svědčí o velmi archaické konstrukci ( dřevěný posun, vozík, setrvačník). Dřevěný pastorek na pohon pily od vodního kola a jeho hřídel byly poč. 20. stol. vyměněny za kovové. Na návodní stranu mlýnice se vypíná lomenice s malovaným okřídlím. Sedlová střecha je kryta pálenými taškami a je z přestavby v r. 1945. Střecha je nad štítem ukončean kabřincem se záklopovým prknem datovaným 1745 a iniciálami WK (Vít Kumpan). Obytná část je zděná, členěná pilastry, průčelí ozdobeno výklenkem pro plastiku. Okna o třech osách v průčelí a dvou k zápraží mají šestitabulkové členění. Mlýn a obytnou část doplňují drobné hosp. objekty ( stodola, chlév a zemní sklep). (popis L. Štěpán 1988)