hrad, zřícenina

Hrad bergfritového typu, který se sestává z jádra a předhradí, leží na ostrožně situované přibližně západo-východním směrem. Do hradu lze vstoupit po dodnes zřetelné komunikaci procházející po jižním úbočí hradního kopce, která byla kontrolovaná z příčných valů, jenž využívají skalních výchozů. Komunikace končí v prostoru mezi hradem a předhradím, kde přechází do severní části hradního příkopu. Jádro hradu je z východu (tj. od směru, kde leží ves Dobřany) odděleno od okolního terénu 25 m širokým a cca 6,5 m hlubokým šíjovým příkopem, jehož kontraeskarpová strana - přesněji její vrcholová část - je tvořena skalním výchozem, na který ze severní a jižní strany původně navazovaly příčné hlinité valy. Na severovýchodním konci šíjového příkopu (v jeho nejnižší části) se nachází prohlubeň interpretovaná jako studna. Okolí studny vystupuje ze severovýchodního obrysu hradu a terén byl této části terasovitě upraven. Jádro hradu o rozměrech 83 x 27 m (síla dochované čelní zdi činí cca 1,5 m) bylo z východu, jihu a do jisté míry i západu chráněno parkánovou zdí - situace v západní části je komplikována vstupem do hradu, který byl situován do jihozápadní časti a který na severozápadě kontrolovala polookrouhlá bašta. Ve středu východní části jádra se nacházel válcový bergfrit (odhad vnitřního rozměru: cca 3 m, odhad vnějšího rozměru: 9-10 m). V západní části jádra se při severní zdi nacházel (dvouprostorový?) palác o šířce cca 9 m, (délka nezjištěna) a při jižní zdi přibližně čtverhranný objekt o rozměrech 2 x 2,5 m. Lichoběžníkové předhradí o rozměrech cca 110 x 27 m je dostupné přímo z přístupové komunikace. Z jihu, západu a severu je vymezeno valovým pozůstatkem zděné hradby, stopy po ohraničení (uzavření) předhradí na východní straně dnes nejsou patrny. Opevnění bylo v nejcitlivějších partiích - např. na severozápadním nároží (na opyši) a v severovýchodním nároží (v místě napojení na vlastní arál hradu) zesíleno krátkými úseky předsunutch valů a příkopů. V západní časti předhradí vystupuje skalní suk se základy čtverhranné stavby. Vzhledem k jejímu převýšení nad terén lze předpokládat, že se jednalo o stavbu věžovitého charakteru (odhadované rozměry 9 x 8 m). Tato stavba ještě více posilovala obranyschopnost hradu ze směru od údolí Zlatého potoka a vytváří tak dvoudílnou hradní dispozici. Hrad na skalnaté ostrožině stupňovitě se svažující ke Zlatému potoku. Jádro hradu je ve zvýšené střední části, předhradí na nižší plošině na západě. Šíje byla přerušena příkopem 25 metrů širokým a dosud 6,5 metru hlubokým. Jeho kontraeskarpa je prodloužena v S-J směru příčnými valy. Na tento příkop se napojují podélné valy, ohraničující střední část ostrožny. V SV rohu nejniší části je prohlubeň bývalé studny.