kostel sv. Kateřiny s ohrazením

Areál farního kostela sv. Kateřiny se nachází v jižní části roztroušené horské obce, bezprostředně při vedlejší silniční komunikaci vedoucí ze směru od Liberka přes Kunčinu Ves a Kačerov do Uhřínova pod Deštnou. Celý areál je zasazen do poměrně strmě se v západním směru svažujícího terénu, kostel tak představuje výraznou krajinnou dominantu. Hranice areálu kostela jsou dány průběhem ohradní zdi, která zároveň vymezuje areál dosud sloužícího hřbitova. Součástí areálu jsou kostel a zděná ohradní zeď se dvěma vstupními branami a jedním volným průchodem. Orientovaná stavba kostela se nachází ve východní části areálu. Před hlavním, západním průčelím kostela se terén uvnitř areálu poměrně prudce svažuje, na nehluboké prostranství před hlavním vchodem tak navazuje širší kamenné schodiště o deseti schodech, zajišťující vedle určitého architektonického účinu také snadnější pohyb ve svažujícím se terénu uvnitř areálu. K jižní stěně lodi je poblíž jihozápadního nároží kostela přisazen vysoký dřevěný misijní kříž. Na severní straně byla původně vložena do průběhu ohradní zdi svojí jižní stěnou stavba dnes již neexistující márnice, jejíž půdorysně znatelná parcela je také součástí areálu. Přístup do areálu z jižní strany, vymezený branou, je situován na boční vchod do kostela. Obdobně utvářený vstup s branou je také v severovýchodním průběhu ohradní zdi. Třetí vstup, daný pouze přerušením zdi, je veden z jihozápadní strany. Východně od areálu, ale v těsné blízkosti ohradní zdi, stojí památkově nechráněná socha Krucifixu.