stodola

Stodola je zděná, hladce omítnutá stavba z lomového opukového a smíšeného zdiva. Má sedlovou střechu, krytou pálenými bobrovkami dvojitě na řídké laťování. Krov je klasické vaznicové soustavy (ležatá stolice). Hlavní severní průčelí je dvouosé. Má zděné přízemí se dvěma dřevěnými vraty (dvoukřídlá vrata s brankou z vertikálně řazených prken s přelištovanými spárami), umístěnými při levém nároží. Střechu prolamuje volské oko v pravé polovině střechy. Jižní průčelí má v pravé části dvoje vjezdová vrata (průjezdná stodola), levá zděná hrubě omítaná část je zdobena lizénovým rámem z hladké štukové omítky. Střechu prolamuje pět volských ok ve dvou řadách, pod a nad kleštinami (3 – 2). Západní štítové průčelí je v přízemí zděné z opukového zdiva s nárožními armaturami z čedičových kvádrů, v patře je štít dozděn z cihelného zdiva. Zděné přízemí odděluje od štítu neprofilovaná cihelná římsa. Ve štítu nad kleštinami je umístěn manipulační otvor s dřevěnými dvířky. Východní průčelí z čedičového zdiva (cihelný štít nad římsou) je hrubě asi provizorně omítnuto, protože se zde asi uvažovalo s další stavební etapou. Krov je vaznicové soustavy, ležatá stolice. Střešní krytinu tvoří dvojitě kladené bobrovky na řídké laťování. Stodola je postavena na obdélném půdoryse z čedičového zdiva. Podlahu stodoly tvoří hliněný mlat, podlahu podkroví fošnový záklop.