socha T.G. Masaryka

Socha T. G. Masaryka je situována v travnaté ploše parku před budovou Masarykovy školy, ve středové ose náměstí nad památníkem odboje, komponovaným rovněž na osu náměstí. Na štíhlém žulovém hranolovém podstavci stojí socha prezidenta Osvoboditele v nadživotní velikosti. Podstavec složený ze tří na sebe položených hranolových bloků je na čelní straně opatřený iniciálami TGM / 1850 / 1937. Na podstavci na nízkém plintu stojící socha T. G. Masaryka s kloboukem na hlavě, s přes záda přehozeným dlouhým rozepnutým pláštěm. Postava hledí do dálky směrem k Otavě a historickému centru města. Obličej s ostře řezanými rysy je zdobený dlouhým pěstěným knírem. Pravá noha nakročená, ruce spuštěné, dlaněmi překřížené před tělem. Materiál: sokl – mrákotínská žula s pemrlovaným povrchem, socha – jemnozrnný hořický pískovec. Rozměry: výška soklu – 250 cm, výška sochy - 320 cm. Na pravém boku plintu signováno O. ŠVEC.