Hotel Vyšehrad

Hotel Vyšehrad je postaven na skalnatém ostrohu mezi čtvrtěmi Špičák a Nádražní Předměstí. Koncipován je jako kompaktní sloučenina tří hmot odpovídající třem provozním částím hotelu - vstupní hale s recepcí, hotelové restauraci a ubytovací části s lůžky. Restaurace s terasou je umístěna v jihovýchodním bloku, lůžková část na jihozápadní straně a recepce se vstupní halou obě hmoty propojuje uprostřed. Ubytovací část byla umístěna tak, aby polovině pokojů nabízela jedinečný pohled na historické jádro města a druhé polovině zajímavý výhled na severozápadní stranu. Do této části byl navržen samostatný vchod pro hotelové hosty, do restaurace mohli návštěvníci vcházet přes recepci. Restaurace byla komponována tak, aby zajistila hostům exkluzivní výhledy na město, zatímco provozní místnosti byly umístěny na severní stranu. Na restauraci navazuje poměrně velká terasa, která opět umožňovala pozorovat historický Český Krumlov. Restaurace disponovala vlastním vstupem pro návštěvníky. Zásobování a provoz byl striktně oddělen od prostorů, kde se mohli pohybovat hosté. Jediným zásahem do původního uspořádání se stala na žádost investora vinárna, která byla architektem Opatřilem umístěna do suterénu namísto uvažovaného skladu brambor. Z haly se dá vcházet po schodišti do hotelu a chodbou do restaurace s provozní částí určenou obsluze a personálu. Do restaurace je také možno vcházet po terase, ze které vede i zadní vstup zpět do haly. Jednotlivé provozní části jsou spolu provázány v přízemí a v suterénu. Ubytovací část má tři podlaží, přízemí je hladké, po obou stranách patra jsou umístěny lodžie s kovovým zábradlím rozděleným do tří polí. Dvě pole zábradlí byla zasklena matným polopropustným sklem, třetí pole bylo opatřeno kovovou svislou mříží. Na ploché střeše je umístěna strojovna pro výtah s výrazným komínem, dále je zde směrem k městu instalován rozměrný nápis „HOTEL VYŠEHRAD“. Další nápis „HOTEL“ je umístěn ve svislé orientaci na krátké jihozápadní fasádě s centrální osou vyplněnou francouzskými okny s mřížovaným zábradlím. Přízemní blok s restaurací je směrem do města otevřen rozměrnými vyhlídkovými okny v kovových rámech, na která navazuje terasa. Jihovýchodní průčelí s vjezdem pro zásobování krytým markýzou je prolomeno sedmi obdélnými okny se spodní ventilací. Východní nároží je směrem do ulice opatřeno vchodem přístupným po osmi stupních betonového schodiště. Vedle vchodu je umístěno obdélně okno se spodní ventilací, zbytek průčelí je členěn obdobnými okny ve čtyřech skupinách po třech oknech. Plochá střecha restaurace je opatřena nízkou atikou. Terasa je obehnána trubkovým kovovým zábradlím, na východní straně je terasa otevřena a samostatně přístupná betonovým schodištěm. Přízemní hala spojující ubytovací a restaurační část je z jižní strany prosvětlena skupinou obdélných oken, na severní straně je umístěno velkoryse pojaté schodiště s proskleným vstupem krytým betonovou markýzou a stěnou na východní straně schodiště. Markýza se stěnou je obložena travertinem, na markýze je umístěn nápis „HOTEL VYŠEHRAD“. Spodní část markýzy je opatřena dřevěnými lamelami, z markýzy vybíhá na východní straně ozdobný vzdušně pojatý pás, který se zalamuje do fasády restauračního bloku. Vstup je složen z velkoformátového zasklení v kovových rámech a dvoukřídlých prosklených kovových dveří. Schodiště je devítistupňové, na bocích opatřené kovovým zábradlím z profilů čtvercového průřezu. Vstupní hala je zastřešena plochou střechou s nízkou atikou po obvodu, celý soubor hotelových budov je podsklepen.