dům Ludvíka a Emila Wilhelma

Projekt na výstavbu domu schválila městská rada v Prostějově dne 17. listopadu 1908. Žádost o povolení k užívání byla podána 23. června 1909. Objekt měl poskytnout sídlo firmě a sloužit také jako obytný dům. Na sousedním pozemku již stála budova s výrobními dílnami továrny. Na novostavbu vznikly v říjnu roku 1908 dvě varianty pojetí. Autorem obou je prostějovský stavitel, pracující pro firmu Konečný & Nedělník, Vladimír Vychodil. První varianta pracuje s dvoupatrovou stavbou, jejíž průčelí ústí do odstupěného risalitu o třech okenních osách. V jeho ose je vložena půloblouková nika s balkónem jdoucí skrze dvě patra a nad ní je umístěn štít s logem firmy. Ústřední osu po stranách lemuje dvojice os vrcholících převýšenými zvlněnými štíty. Nad úrovní niky a v nadokenních pásech v přízemí se vine ornamentální pás s geometricky stylizovanými listy. Nadokenní plochy bočních os dekorují křivky s motivy květů růží. Tento návrh byl však zejména z hlediska ztvárnění průčelí pozměněn. Původně navržená dispozice byla zachována, autor však zkrátil uliční frontu fasády o její postranní, pohledově pravou část. Pojetí průčelí nabylo tradičnějšího rázu, centrální štít získal nový tvar, oprostil se od růžového dekoru a výzdoba se soustřeďuje zejména na ostění niky. Risalit s balkónovou nikou a vstupním portálem autor přesunul do levé boční osy, pravou stranu domu snížil o patro, fasádu oprostil od dekoru a tak se tato část tváří jako samostatná stavba. Detaily ze způsobu výzdoby průčelí ohlašují příchod nových vlivů ve formě geometrického ornamentu, plynoucí z umělecké dílny Wiener Werkstätte, které se prosadí v následující tvorbě firmy.