Okresní nemocenská pokladna

Okresní nemocenská pokladna byla v Prostějově zřízena roku 1889. Roku 1910 se představenstvo Okresní nemocenské pokladny usneslo, že zboří dům číslo 42, na jehož místě vystaví reprezentativní dvoupatrovou budovu. V březnu vypsali ofertní řízení na novostavbu. Stavební projekty zaslaly čtyři místní stavební firmy: Čeněk Venclík, který získal první místo, firma Konečný & Nedělník, V. Souček a V. Lukáš a Jan Skoupil. Budova se tedy realizovala podle projektu Čeňka Venclíka. Ten navrhl objekt, který se pojetím fasády řadí k proudu pozdní geometrizující secese. Siluetu vymezují plošná průčelí přerušená zkoseným nárožím s obdélným arkýřem, nad nímž se tyčí půlobloukový atikový štít flankovaný předsazenými pilastry s vázami. Nad okny po stranách nároží se pnou polygonální atikové štíty. Přízemí je opatřeno armováním a podokenními parapety s geometricky stylizovanými kapkami. Fasáda je symetricky rytmizována po celé šíři obou front vertikálními okenními pásy. Z hlediska dekoru zde dominuje geometrický ornament, dále se pak objevují maskarony a festony. Plochy parapetní výplně dekoruje ovál, vyplněný abstraktním geometrickým ornamentem a rámovaný festonem a perlovcem. Na budově se při přízemním okně v nároží nachází reliéfní plastika rodiny, pocházející pravděpodobně z ruky místního sochaře Vladimíra Pleského. Nejpozoruhodnějším prvkem je však portál hlavního vstupu, kovotepecká mistrovská práce z dílny firmy Vulkania.