nájemní dům

Činžovní dům vyprojektovala na svém pozemku firma Konečný & Nedělník. Tento dům č. 17 a jeho sousední budovy č. 15 a č. 19 firma navrhla z důvodu neutichající bytové krize díky neustálému přílivu obyvatel do čile se rozvíjejícího města. Na základě žádosti ze dne 13. října 1911 získala firma 16. října 1911 povolení městské rady ke stavbě, dne 20.června 1912 podala firma žádost o povolení k obývání a 26. června téhož roku proběhla na místě stavby stavební komise, která shledala, že je dům proveden dle schválených nákresů a po vyschnutí bude připraven k obývání. Exteriérové pojetí tohoto domu využívá geometrického ornamentu. Fasádu definuje partie balkónů ve střední ose propojená pilířem, přiléhajícím ke krakorcovému arkýři a s terasovým ukončením v ploše polygonálního štítu. Partie přízemí je odlišena strukturovanou omítkou s horizontálním žlábkováním, které je podobně užito na Kovaříkově vile z ruky E. Králíka. V ose domu je umístěn portál lemovaný lisenami. Podle návrhu měl být lemován geometrickým motivem spirály a v poli nad zdobenými dveřmi měl vše doplňovat oválný světlík rámovaný festonem. Okna propojují lisenové rámce s prázdnou vpadlou výplní, pouze v partii arkýře je ve výplni užit motiv oválu a kanelované lezeny. Na zdi balkonů a terasy stavitel navrhl geometrický dekor ve tvarech čtverce a kosočtverce, přičemž můžeme tvrdit, že se inspiroval Čermákovými a Králíkovými motivy, zejména oválem a protáhlým kosočtvercem. Štít završený oválným okénkem olemovaným festonem odkazuje k baroknímu tvarování. Dvorní fasádu akcentuje středový pás otevřených verand prosvětlujících schodiště. Stavbu ukončuje mansardová střecha. Geometrické dekorace jsou obdobně pojaty i v interiéru na dveřích a oknech.