kostel sv. Jakuba

Jednolodní obdélná orientovaná zděná stavba s věží vtaženou do vstupního průčelí a s odsazeným, pravoúhle zakončeným presbytářem. K presbytáři přiléhá na severní obdélná sakristie, na jihu předsíň. Věž je zakončena stlačenou polygonální bání s lucernou a makovicí. Exteriér: Celá stavba je zvenčí omítnuta nepůvodní tvrdou zašedlou omítkou, v interiéru původní omítky štukové. Sedlová střechu lodi i presbytář má eternitovou krytinu, přístavky sakristie a předsíně kryje natíraný pozinkovaný plech, v okolí věže je měděný falcovaný plech. Vstupní průčelí nese stopy empírového členění: v ose vstup v kamenném ostění s uchy, nad ním termální okno na kruchtu s naznačenými kvádry v omítce. Po bocích vstupu toskánské pilastry ve vysokém řádu, na nárožích kvádrované liseny. Vodorovné provázání zprostředkuje mezipatrová římsa a konzolová korunní římsa. Do hladkého trojúhelného štítu lodi je pojato hranolové těleso věže, ve spodní části širší, s užší nástavbou zvonového patra. Fasády věže jsou členěny lisenovými rámy, ve spodním patře jsou okénka do podlaží s hodinovým strojem, nad nimi kruhové moderní ciferníky hodin. Zvonové patro má neorenesanční členění s vysokými půlkruhově zakončenými okny s balustrovými parapety, výplně oken jsou žaluziové. Opakuje se lisenové orámování a výrazně vysazená profilovaná římsa. Z původního architektonického členění se na bocích dochovala jen profilovaná korunní římsa a umístění oken: v úrovni kruchty dvě kruhová okna, v lodi tři půlkruhově zakončená okna v ustupující špaletě, stejné okno i v presbytáři. Na jihu čtvercová předsíň s profilovanou římsou pod valbovou střechou, vstup v pravoúhlém pískovcovém nezdobeném ostění. Západně od předsíně v jižní obvodové zdi kostela jsou zazděny tři fragmenty pískovcových náhrobníků z doby kol. r. 1800, majících podobný tvar trojdílného podstavce (nebo stély) zakončeného volutovou římsou a štítkem s reliéfem lebky se zkříženými hnáty. V partii soklu je umístěna kartuše s pohřebním nápisem. Náhrobek je vždy ponořen do zdi kostela, viditelná je pouze přední strana. Rozměry: výška cca 100 cm, šířka cca 60 cm.1. náhrobek (od západu) má na čelní stěně reliéfní postavu (Panna Maria bolestná?) a z těžko čitelného nápisu lze rozluštit: ZDE ODPOCIWA / PANI MANZELKA/ WORSSILA RVDLOFROWA WIEKV/ SWEHO ..... LET / VSNVLA W PANV DNE 7 FEBR.... / .....7. Boky náhrobníku zdobí soklová voluta a pás s boltcovým ornamentem, rozetou a penízky. 2. náhrobek: s volutovými boky a vzedmutou volutovou římsou, má na čelní straně reliéf krucifixu, nad římsou nástavec tvaru stély, u jejíž paty je lebka s hnáty. V kartuši na soklu je těžko čitelný sekaný nápis: ZDE W PANV / ODPOCIWA / WELEBNI PAN / PATER PAVEL ...SACZEK / ....dále nečitelné. 3. náhrobek: se stylizovanými volutovými boky s motivy boltce, rozety a penízků, na čelní straně reliéf latinského kříže s motivem hořícího srdce a rukou. Nápi s v kartuši: ZDE ODPOCIWA SLOVUTNI PAN MAXMILIAN RUDOLF ZASLAVZILI MIESSTAN KRALO=HRADECKI WIEKV SWEHO 67 LET VSNVL W PANV DNE 2 FEBRV::: ANO 1746 (vročení ne zcela zřetelné).