vila

Vila upoutává pozornost zajímavě řešenou korunní římsou, která má tvar mohutného předsazeného fabionu. Římsa je zdobená jemným krajkovým motivem. Na římse spočívá mohutná mansardová střecha se štítovým vikýřem nasazeným v ose nad hlavním vstupem. Ten je umístěn na jihozápadním průčelí. Půlkruhový vstupní otvor je lemován pilastry a supraportou s festony. Vchod s původními dřevěnými dveřmi kryje mohutná secesně zvlněná stříška z mědi, která funguje také jako ozdobný prvek na jinak nečleněné fasádě. Základní obdélný půdorys vily je na JV straně rozšířen o pravoúhlou hmotu, která je oproti základnímu půdorysu vysunuta do ulice a o tento výstupek je naopak na druhé straně zkrácena. Fasáda objektu je hladká, pouze nároží budovy jsou zdůrazněna bosáží a štítový vikýř je zdoben jemným rostlinným dekorem. Dalším prvkem, který plnilna jinak střídmém průčelí dekorativní funkci, byly pro Františkovy Lázně typické dřevěné okenice. Ty máme doloženy již pouze na fotografickém snímku ze slavnostního otevírání hasičského domu, které se konalo 28. června 1908. Datace výstavby vily rok 1908 je zaznamenána i na hlavní fasádě, na její levé straně. Interiér vily prošel několika stavebními úpravami, takže původní dispozice není již plně čitelná. Stavební dokumentace, ze které by vysvítalo vnitřní uspořádání prostoru, se nezachovala. Z původního řešení vily se dochoval nástupní prostor s teracotovou podlahou a schodišťová hala. Hlavním vstupem se vchází do malého vestibulu, odkud vedou krátké schody do hlavní komunikační haly uprostřed domu. V té je umístěno původní kamenné schodiště, které má plné zděné zábradlí. Na podestách je dochována podlaha z teraca. Geometricky pojatý schodišťový prostor tvoří v současné době jediný zdobný prvek v interiéru vily. Schodiště je vynášeno půlkruhovými oblouky, zábradlí je členěno štukovými rámy, masivní sloupky jsou zakončeny kubickými hlavicemi. Z komunikační haly byl pak možné pokračovat do pravé či levé části domu. To samé základní dispoziční schéma se odehrávalo i v dalších dvou patrech.