finanční úřady

Administrativní budova finančních úřadů stojí na západní straně Žižkova náměstí a je vymezena Barvířskou ulicí a ulicí Střelnická I. Jedná se o rozměrnou třípatrovou budovu stojící na místě původně třech měšťanských domů. Jedná se o ohleduplný vstup tehdy moderního funkcionalismu do historické zástavby, který je srovnatelný např. se spořitelnou na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Úřad je vystavěn na půdorysném tvaru písmene L, do náměstí se obrací dvěma velkými plochami rytmicky členěnými rastry oken. Delší část je situována vůči náměstí příčně, do hloubky parcely, kratší část tvoří samotnou fasádu do náměstí. Dům se přimyká k vedlejšímu čp. 10, přičemž v přízemí je proveden průjezd, spojující náměstí s Barvířskou ulicí. Do náměstí se dům obrací čtyřmi kvadratickými hmotami. Zadní hmota je takřka hladce omítaná štítová stěna podlouhlého bloku směřujícího do hloubky parcely, na něj přiléhá trojice kvádrů, které svou kaskádovou gradací vytváří přechod z ulice na rozměrnou fasádu vedlejšího vysokého domu čp. 10. Nejmenší kvádr vpravo stojí na dvojici pilířů se čtvercovým průřezem a samotný kvádr je vysoký na jedno podlaží. Pilíře jsou obloženy keramickými pásky, kvádr je hladce omítaný s plochou pochozí střechou, která je obehnána původním kovovým zábradlím. Tento malý kvádr je prosvětlen dvojicemi oken na západní a jižní straně. Na hmotu malého kvádru navazuje novodobý čtvercový přístřešek se stanovou stříškou kryjící úřední desky. Největší kvadratura přiléhá k sousednímu domu čp. 10, část zcela vlevo tvoří třípatrový krček nad pravoúhlým průjezdem do Barvířské ulice. Krček je prolomen dvěma okenními osami. Zbytek hmoty tohoto kvádru tvoří vybíhající část třetího patra, která je členěna čtyřmi okny, hmota je završena výraznou jednoduchou římsou. Dosud zmíněná okna jsou obdélná, uložená na výšku, mají novodobé výplně se dvěma křídly se dvěma tabulkami. Původní výplně měly dělenou plochu poutcem v horní třetině výšky. Nejvýraznější kvádr do náměstí je menší a užší, tvoří dvě patra s přízemím. Členěn je pěti osami, přízemí je odděleno od zbytku hmoty římsou, zdobeno je pásovou bosáží, čtyřmi okny obdobného charakteru jako u výše popsaných oken a vpravo se nachází široký vstup s rozměrnými oplechovanými vraty. Nad tímto vstupem je usazena deska s velkým státním znakem ČR. Patra jsou členěna pěti okenními osami, okna jsou oproti ostatním rozměrnější, téměř obdélná. V současnosti jsou výplně členěny do třech křídel se třemi tabulkami zasklení, původní výplně měly opět horizontální dělení v horní třetině výšky. Střecha tohoto kvádru je pochozí, vybavená zábradlím, které je obdobné jako u nízkého kvádru vpravo. Jižní hladce omítané průčelí vybíhajícího kvádru je doplněno kovovým stožárem. Na štítové stěně dlouhého traktu byl původně v prostoru nad nízkým kvádrem umístěn nápis "FINANČNÍ ÚŘADY", štítová stěna je zakončena stylizovaným cimbuřím, které je na horním okraji a mezi jednotlivými zuby zdobeno kamennými pásy. Ostatní průčelí jsou podstatně jednodušší, jižní do Střelnické ulice je hladce omítané se soklem obloženým keramickými pásky. Toto průčelí je členěné pravidelným rastrem okenních os ve čtyřech podlažích celkem v dvanácti řadách. První osa vlevo navazuje na vybíhající hmotu malého kvádru, další odchylkou od přísné pravidelnosti je drobný rizalit na šířku dvou okenních os, který je umístěn zcela vpravo. Rizalit změkčuje přechod z budovy finančních úřadů na sousední dům v původní uliční čáře Střelnické ulice. Východní průčelí je prolomeno jednou okenní osou ve středu souměrnosti, jednotlivá podlaží jsou prosvětlena rozměrnými trojkřídlými šestitabulkovými okny, samotné průčelí je několikrát ustoupené směrem do středu průčelí. Severní fasáda je opět hladce omítaná, členěná celkem deseti okenními osami, mezi čtvrtou a sedmou osou je vystavěn novější schodišťový rizalit, další rizalit na šíři jedné okenní osy je vložen do kouta, který vytváří jednotlivé trakty úřadu. Fasáda kratšího traktu do dvora je prolomena okenními otvory minimálně. Střecha je sedlová s velmi mírným sklonem střešních rovin, krytina je plechová.