mlékárna se sušárnou

Objekt sestává z horizontální části stylově pojaté v duchu doznívajícího funkcionalismu a k ní kolmé sušárenské věže. Na pravé straně navazují na provozní budovy objekty s kancelářemi a sociálním zázemím pro zaměstnance. Mlékárna svým rozsahem odpovídala běžné velikosti oblastní mlékárny. Avšak rozměr sušárenské věže a její aparatury se řadil ve své době k největším v Evropě. Věž byla projektována přímo pro nově zdokonalenou sušící aparaturu. Podobu věže s tenkými betonovými slunolamy si vyžádal technologický provoz sušárny. Projekt pro mlékárnu a sušárnu mléka byl použitý pro stejné zařízení v Zábřehu na Moravě vystavěné roku 1955. Zajímavostí rovněž je, že na stavbě se podílela organizace UNICEF, jelikož mlékárna měla přispět ke zmírnění vysoké úmrtnosti kojenců na Strakonicku. Podélně orientovanou dvoupodlažní halu tvoří vyzdívaný železobetonový skelet modulových vzdáleností 7,2m. Hala má na svých exteriérových stěnách maloformátový keramický obklad červené barvy. Přízemí je po celé délce opatřeno betonovou markýzou. Průčelí jsou dále členěna pásy oken na šířku modulu. Zastřešení na severní části budovy je z větší části tvořeno půlválcovými skořepinovými šedy, které jsou z boku prosvětlené kruhovými okénky a na čelní straně velkoplošnými okny. Zbytek budovy je zastřešen plochou. Centrální části dominuje 13,5m vysoká sušárenská věž s vertikálními betonovými slunolamy, které stíní celoplošné zasklení rozdělené na menší tabulky tenkými železnými rámy.