Obchodní akademie a Střední odborná škola generála Františka Fajtla

Monumentální funkcionalistická dvoupatrová budova s železobetonovým skeletem se sestává z hlavního traktu postaveného na půdorysu písmene "L", který je severní fasádou orientovaný do ulice Osvoboditelů (dříve Revoluční) a jednoho dvorního křídla situovaného při východní straně parcely. Široká plocha hlavní fasády má světlý keramický obklad a je architektonicky rozdělena na čtyři části, kde krajní tříosé partie odpovídají dvorním traktům. Střední část průčelí ve 2. a 3. NP výrazně předstupuje před uliční čáru a je dále rozdělena na dvě části. Na pravé straně je přízemí členěno osmi obdélnými osami a v horních patrech probíhají dvě 44 dílná horizontální pásová okna. Na ně navazuje na levé straně pětiosý rizalit prolomený v patře i v přízemí hlubokými nikami, ve kterých jsou zasazena jednotlivá okna (v patrech) a dveře (v přízemí). Hlavní vchod do budovy je zdůrazněn sloupovou předsíní, kde šestice pilastrů zároveň podpírá balkónovou terasu horního patra. Ke trojici centrálních dvoukřídlých vstupů vede přímé třístupňové schodiště a z horní podesty jsou dále přístupné dva boční vstupy. Průčelí nad vstupem dominuje tříosá centrální část s vertikálními pásovými luxferovými okny osvětlujícími vnitřní schodiště, je lehce předsazená a v obou podlažích po stranách doplněna francouzskými okny. Tato okna jsou obdobně jako zábradlí terasy a krajní niky předsíně v přízemí osazena horizontálním kovovým zábradlím ze subtilní tyčoviny kruhového průmětu. Přízemí rizalitu a plocha kolem francouzských oken je odlišena tmavě hnědou barvou dlaždic. Průchod do vnitřního dvora je prolomený v 10. ose zprava a je opatřený pojezdovou skládací výplní. Kromě pásových oken mají ostatní okenní osy velké na výšku obdélné rámy dělené v polovině příčníkem a poutcem do tvaru kříže. Trojice levých a pravých krajních os je opticky rozčleněna svislými lehce předsazenými pásy s horizontálně kladeným obkladem, okenní parapety mají naopak svislý obklad obdobně jako zkosená korunní římsa. Střecha budovy je sedlová krytá střešní taškou esovkou. Původní rozvržení školní budovy obsahovalo celkem 15 učeben a 4 kabinety, kromě nich zde byla v přízemí hlavní budovy knihovna s čítárnou a v bočním křídle šatny, laboratoř a byt školníka. Ředitelna se sborovnou, kancelářemi a účtárnou byly umístěny do prvního patra, zatímco velký přednáškový sál byl situován do druhého patra dvorního traktu. V interiéru budovy se dodnes nachází řada původních architektonických prvků, včetně netradičních keramických obkladů a mozaikových dlažeb.