vila Gustava Fischera ml.

Romantizující stavba je zasazena do rozlehlé zahrady. Základní čtvercový půdorys vily je rozšířen o četné rizality, honosné vstupní schodiště, nárožní věžici a balkony. Půdorys se tak stává členitější. Hlavní vchod do domu je překvapivě situován na jednom z nároží domu a je akcentován představeným kamenným schodištěm. Schodiště, vzhledem ke svému konkávně projmutému půdorysu a rozšiřující se spodní části, působí velmi dynamickým dojmem. Vstupní část je dále zdůrazněna v patře nasazeným balkonem a dlátkovou střechou této části hmoty. Rizality o šířce jedné okenní osy jsou pravidelně rozmístěny na jižním, východním i západním průčelí. V rovině střešního pláště jsou zakončeny trojúhelníkovými štíty s dřevěnými vyřezávanými konstrukcemi. Zde umístěná okna jsou řešena jako sdružená. Střechy rizalitů jsou zdůrazněny jehlancovitými stříškami. SV nároží domu dominuje polygonální věžice, jejíž poslední patro je dřevěné s množstvím plasticky vyřezávaných konstrukcí. Věžice je ukončená vysokou strmou jehlancovou střechou. Nejvýraznějším prvkem fasád je iluzivní hrázdění, které je doplněno ostře pálenými cihlami v pískovcovém odstínu. Na výzdobě ploch fasád se značnou měrou podílejí i edikuly kolem stavebních otvorů. V interiéru vily jsou zachované četné prvky vnitřního vybavení a výzdoby (štukové stropy, interiérové dveře, schodiště se zábradlím, teraco podlaha).