obecná a měšťanská škola

Objekt se dělí do tří traktů a půdorysně má tvar písmene H. Stavba je řešena přísně symetricky se středním, okapově orientovaným traktem a dvěma bočními, štítově orientovanými křídly. Postraní křídla tak vymezují před vstupním průčelím jakýsi čestný dvůr, zatímco na protilehlé straně školy je umístěno sportoviště. Dva symetricky umístěné hlavní vstupy jsou vloženy do předsazených zádveří, které jsou umístěny při hlavním průčelí, v rozích mezi středním traktem a bočními křídly. Střední křídlo je ve své střední části mírně převýšeno a zastřešeno strmou sedlovou střechou s námětky. Postraní křídla mají obdobně řešené vysoké valbové střechy o stejném sklonu jako střední trakt. Jako krytina je použita dvojitě kladená bobrovka. Fasády jsou pojednané v jednoduchém elegantním stylu se střídmým užitím propracovaného secesního dekoru ornamentálního charakteru. Ten se uplatňuje především na římsách, v nárožích či okenních špaletách. Na výzdobu je také využit pískovcový obklad, který se hlavně uplatňuje na vstupních částech a na středním traktu. Ve středním traktu, je vestavěna spojovací chodba a sál tělocvičny. Postraní trakty jsou využité jako učebny. Hlavní průčelí centrální části středního traktu s vestavěnou tělocvičnou má pět okenních os. V přízemí jsou okna segmentová, v patře pak kruhová. V této části jsou dochovány původní výplně dělené, vedle hlavních stojen a poutce, vloženým pravoúhlým rastrem. Na střední část budovy navazuje z každé strany nižší chodba, ke které je kolmo připojeno vstupní zádveří. Štítová průčelí bočních křídel mají po pěti okenních osách. Původní okenní výplně v této části nejsou bohužel dochovány. V rovině střešního pláště je na každém z bočních křídel centrálně umístěn polygonální vikýř.