socha sv. Jana Nepomuckého

Socha stojí v centru obce u ohradní zdi farní zahrady. O vzniku sochy sv. Jana Nepomuckého, stojící v Drahoňově Újezdě na návsi, nemáme žádné informace. Ve farní pamětní knize Drahoňova Újezda se v popise opravy fary a kostela v roce 1885 stručně uvádí: „Také kaplička sv. Jana ve zdi farní zahrady, pak P. Marie u hradby starého hřbitova a kříž před kostelem byly řádně obnoveny.“ V roce 1906 proběhla další přestavba kostela podle projektu Kamila Hilberta, ale tentokrát v soudobém zápise ve farní pamětní knize není uvedena žádná zmínka o svatojanské soše. O tom, co se s touto sochou během přestavby v roce 1906 stalo, se dovídáme až z pozdějšího zápisu v téže pamětní knize, do níž bylo roku 1934 zapsáno: „Kaplička sv. Jana Nep. ve farní zdi u zahrádky. Socha sv. Jana Nep. kamenná znova postavena. Do roku 1906 byla kaplička sv. Jana Nep. klenutá při vjezdu do fary ve zdi na rohu u farní zahrádky dolejší. Protože tím byl vjezd do fary příliš zúžen, byla při stavbách ve faře kaplička ta sbořena a nová kaplička udělána ve zdi uprostřed. Totiž dříve byla před farní zahrádkou dolejší (zelinářskou) zeď kamenná hrubá neforemná, ta byla zbořena a vystavěna byla zeď nová, spodek kamenný a nahoře laťky, a v té zdi zřízena kaplička a nahoře hradba železná. Protože ale socha sv. Jana Nep. kamenná byla polámána, byla odložena a do kapličky byla pořízena socha dřevěná od firmy »Buk« v Praze. Avšak během času socha dřevěná sluncem byla rozpraskaná, dala se sice pak opraviti, ale že znova se socha ta rozpadávala, byla stará socha kamenná opravena, doplněna od sochaře Pešana z Prahy – skrze Kř. Akademii – a znova postavena do kapličky místo dřevěné stavitelem Šavrdou z Radnic dne 17/10 1934. Socha dřevěná dána do fary na schodiště do výklenku.“ V Uměleckých památkách Čech z roku 1977 se uvádí, že socha na návsi, pocházející z 18. století, stojí „na novém soklu“, zatímco v Pasportisaci okresů Západočeského kraje o soše čteme: „Socha sv. Jana Nepomuckého proti kostelu. Socha v podživotní velikosti, v současné době uražená hlava. 18. stol.“